Evenimentul ZileiInternationalPapa Francisc: Provocarea migrației nu este ușoară, trebuie înfruntată împreună

Papa Francisc: Provocarea migrației nu este ușoară, trebuie înfruntată împreună

Papa Francisc: Provocarea migrației nu este ușoară, trebuie înfruntată împreună
Papa Francisc și-a îndreptat atenția și către o mare problemă cu care se confruntă Europa Occidentată de mai mulți ani. Și care s-a accentuat în ultima perioadă.

Papa Francisc a vorbit despre o mare problemă a Europei de Vest. „Fenomenul migrației reprezintă o provocare care nu este ușoară, aşa cum vedem și din știrile din ultimele zile. Dar care trebuie înfruntată împreună, întrucât este esențială pentru viitorul tuturor, care nu va fi prosper decât dacă se construiește pe fraternitate, punând pe primul loc demnitatea persoanelor, oamenii concreţi, în special cei mai nevoiași”. A spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului” duminică, în ziua vizitei președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, împreună cu premierul Giorgia Meloni, la Lampedusa.

De asemenea, pontiful a anunţat că vineri se va afla la Marsilia pentru o nouă călătorie apostolică. În care va participa la încheierea manifestării „Rencontres mediterraneennes”. O inițiativă frumoasă care se desfăşoară în orașe importante ale Mediteranei. Reunind lideri eclesiali și civili pentru a promova căi de pace, colaborare și integrare în jurul ”Mare nostrum”.

Papa Francisc, despre problema migrației

Tot la rugăciunea ”Îngerul Domnului” papa Francisc a vorbit despre dificultatea și importanța iertării reciproce în viața creștină.

”Când ierți nu calculezi”, și ”e bine să ierți totul și mereu! așa cum face Dumnezeu cu noi, și cum sunt chemați să facă cei care administrează iertarea lui Dumnezeu: iertați mereu”.

Sursa foto: EPA

”Le spun preoților, mărturisitorilor: iartă mereu, precum iartă Dumnezeu”, a amintit el. „Dumnezeu iartă într-un mod incalculabil, depășind orice măsură – a subliniat pontiful -. El aşa este, acționează din dragoste. Noi nu-l putem răsplăti, dar când ne iertăm fratele sau sora, îl imităm”.

Potrivit papei Francisc, ”a ierta nu este așadar o acțiune bună care poate fi făcută, sau nu: iertarea este o condiție fundamentală pentru cei care sunt creștini”.

Soluțiile propuse de liderul spiritual

Pentru pontif, ”iertarea este oxigenul care purifică aerul poluat de ură, este antidotul care vindecă otrăvurile resentimentelor, este modalitatea de a dezamorsa furia și de a vindeca multe boli de inimă care contaminează societatea”. ”Să ne întrebăm, atunci – a îndemnat papa Francisc –, fiecare dintre noi să se gândească: cred eu că am primit de la Dumnezeu darul iertării imense? Simt bucuria de a ști că el este mereu gata să mă ierte atunci când cad, chiar şi atunci când alţii nu o fac, chiar şi atunci când nici măcar eu nu mă pot ierta? Şi atunci: ştiu, la rândul meu, să-i iert pe cei care m-au rănit?”.

”În acest sens, aș vrea să vă propun un mic exercițiu – a încheiat papa Francisc–: să încercăm acum, fiecare dintre noi, să ne gândim la o persoană care ne-a rănit și să-i cerem Domnului puterea de a-i ierta. Şi să o iertăm din iubire față de Domnul: ne va face bine, va readuce pacea în inimile noastre”.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA


Accesează: