Deși la începutul lunii aprilie lua în calcul efectuarea unei vizite la Kiev, Papa Francisc a declarat că nu se va mai deplasa în capitala ucraineană. Suveranul pontif a spus că este dispus „să facă totul” pentru a opri războiul. Totuși, Sfântul Părinte consideră că o vizită în Ucraina, în circumstanțele actuale, ar putea să nu conducă la rezultatul dorit.
Orice război în această lume și la actualul nivel de civilizație este anacronic, a acuzat Papa Francisc. Totuși, deși la începutul lunii aprilie și-ar fi făcut planuri de a vizita Kievul ca parte a eforturilor de a opri conflictul militar declanșat în urmă cu două luni de zile, Sfântul Părinte nu mai vrea să efectueze o astfel de deplasare.
Vizita papală ar putea interfera cu „obiective mai înalte”
Papa Francisc a declarat că nu va vizita Ucraina, așa cum ar fi luat în considerare la începutul lunii.
„La ce i-ar folosi Papei să meargă la Kiev dacă războiul ar continua a doua zi?”, a declarat Papa Francisc pentru cotidianul argentinian La Nacion.
Suveranul pontif a subliniat că este „dispus să facă totul pentru a opri războiul”, dar o vizită papală ar putea interfera cu „obiective mai înalte”, cum ar fi eforturile de a pune capăt războiului.
De ce s-a deplasat anterior Papa Francisc la Vatican
În interviul publicat vineri, Sfântul Părinte a descris, de asemenea, vizita sa neașteptată la ambasada rusă din Vatican la sfârșitul lunii februarie ca fiind „o decizie pe care am luat-o într-o noapte de veghe, gândindu-mă la Ucraina”.
„M-am dus singur. Nu am vrut să mă însoțească nimeni. A fost o responsabilitate personală a mea”, a spus Sfântul Părinte.
Întrebat de ce nu numește niciodată Rusia sau pe președintele acesteia în declarațiile sale împotriva războiului, el a răspuns: „Un Papă nu numește niciodată un șef de stat, cu atât mai puțin o țară, care este superioară șefului său de stat”.
Întâlnirea cu Patriarhul Kirill, anulată
În altă ordine de idei, Papa Francisc a anulat întâlnirea pe care trebuia să o aibă în luna iunie cu Patriarhul Kirill, după ce acesta din urmă a susținut războiul din Ucraina. Poziția celui din urmă părinte a condus la divizarea Bisericii Ortodoxe din întreaga lume.
Într-un interviu acordat pentru La Nacion, Papa a spus că îi pare rău că planul a trebuit „suspendat”, fiindcă reprezentanții de la Vatican au recomandat că o astfel de întâlnire „ar putea crea multă confuzie în acest moment”.
Ultima întâlnire dintre un papă și un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse a avut loc în anul 2016. A fost prima întrevedere de la Marea Schismă din 1054.