Papa Francisc anulează întâlnirea cu Patriarhul Kirill după ce acesta a susținut războiul din Ucraina
- Simona Suciu
- 22 aprilie 2022, 17:51
Papa Francisc a declarat că regretă că planul a fost suspendat, dar că o astfel de întâlnire ar crea multă confuzie în acest moment. Declarațiile Patriarhul Kirill, care a susținut invazia armatei ruse în Ucraina, au dus la o revoltă fără precedent în cadrul Bisericii Ortodoxe.
Papa Francisc a anulat întâlnirea pe care trebuia să o aibă în luna iunie cu Patriarhul Kirill, după ce acesta din urmă a susținut războiul din Ucraina, relatează Reuters. Agenția de presă anunța pe 11 aprilie, că Vaticanul se gândeşte să prelungească călătoria papei în Liban în perioada 12-13 iunie cu o zi, astfel încât să aibă loc o întâlnire cu patriarhul Kirill, pe 14 iunie, la Ierusalim.
Patriarhul Kirill a sprijinit însă războiul din Ucraina, poziţie care a determinat divizarea Bisericii Ortodoxe din întreaga lume. Într-un interviu acordat pentru La Nacion, Papa a spus că îi pare rău că planul a trebuit „suspendat”, fiindcă reprezentanţii de la Vatican au recomandat că o astfel de întâlnire „ar putea crea multă confuzie în acest moment”.
Ultima întâlnire dintre un papă și un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse a avut loc în 2016. A fost prima întrevedere de la Marea Schismă din 1054.
Apel la pace
Papa Francisc a lansat în această săptămână un nou apel la pace. „Vă rog, să nu ne obișnuim cu războiul, să ne angajăm cu toții să cerem pacea, de pe balcoane și pe străzi! Cine are responsabilitatea națiunilor, să asculte strigătul pentru pace al poporului. Să asculte acea întrebare tulburătoare pusă de oamenii de știință în urmă cu aproape șaptezeci de ani: „Vom pune capăt omenirii sau va putea umanitatea să renunțe la război?”.
Lacrimi pentru Ucraina
Papa Francisc a mai spus emoționat că simte durerea ucrainenilor distruși de invazia Rusiei. El le-a muțumit tuturor celor care au ajutat refugiați. „Port în inima mea toate numeroasele victime ucrainene, milioanele de refugiați și strămutați, familiile divizate, bătrânii rămași singuri, viețile zdrobite și orașele distruse. Am în ochi privirea unor copii care au rămas orfani și fug de război. Privindu-i, nu putem să nu auzim strigătul lor de durere, împreună cu cel al multor alți copii care suferă peste tot în lume: cei care mor de foame sau din lipsă de tratamente, cei care sunt victimele abuzului și violenței și cei cărora li s-a refuzat dreptul de a se naște.
În durerea războiului există și semne încurajatoare, cum ar fi ușile deschise ale multor familii și comunități care primesc migranți și refugiați în toată Europa. Fie ca aceste numeroase acte de caritate să devină o binecuvântare pentru societățile noastre, uneori degradate de atâta egoism și individualism, și să contribuie să le facă primitoare pentru toți. Fie ca conflictul din Europa să ne facă mai solicitanți chiar și în fața altor situații de tensiune, suferință și durere, care afectează prea multe regiuni ale lumii, pe care nu putem și nu vrem să le uităm”, a mai spus Papa Francisc.