Evenimentul Zilei > International > Papa Francisc nu mai vrea nucleare, ci Raiul pe pământ
Papa Francisc nu mai vrea nucleare, ci Raiul pe pământ

Papa Francisc nu mai vrea nucleare, ci Raiul pe pământ

Suveranul Pontif le va solicita liderilor politici ai lumii să renunţe permanent la armele nucleare

Papa îi va soma pe conducătorii puterilor nucleare, în discursurile pe care acesta le va susţine luna viitoare, cu ocazia vizitelor la Hiroshima şi Nagasaki, conform unui anunţ făcut miercuri de Vatican,.

Suveranul Pontif se va întâlni şi cu supravieţuitori ai cutremurului devastator urmat de tsunami produs în nord-estul Japoniei în martie 2011. Vizita în Japonia se va desfăşura între 23 şi 26 noiembrie şi va fi prima vizită a unui papă în Japonia în ultimii 38 de ani.
„Mă simt profund impresionat şi am un mare respect pentru Japonia atunci când citesc povestea martirilor şi experienţele victimelor de la Hiroshima şi Nagasaki”, a declarat Papa Francisc la întâlnirea cu un grup de jurnalişti japonezi, conform publicaţiei Vatican News.

„Aş vrea să reiterez un adevăr: folosirea energiei atomice în război este imorală”, le-a spus Papa jurnaliştilor japonezi.
Papa Francisc va vizita cele două oraşe martir ale Japoniei, Hiroshima şi Nagasaki, la 24 noiembrie şi se va întâlni cu supravieţuitori ai atacurilor nucleare.

La 6 august 1945 un bombardier american a lansat o bombă atomică cu uraniu, numită „Little Boy”, asupra oraşului Hiroshima, în vestul Japoniei, ucigând aproximativ 140.000 de oameni până la sfârşitul acelui an. Trei zile mai târziu, la Nagasaki, Statele Unite ale Americii au lansat şi o bombă atomică cu plutoniu, numită „Fat Man”, atac soldat cu moartea altor peste 74.000 de persoane.

La Nagasaki, Papa va vizita şi Parcul Nishizaka, unde se află un monument în memoria celor 26 de creştini executaţi la sfârşitul secolului al XVI-lea în cadrul unei campanii anticreştine conduse de războinicul Toyotomi Hideyoshi şi va susţine o slujbă pe un stadion de baseball.La 25 noiembrie, la Tokyo, Papa se va întâlni cu victimele seismului urmat de tsunami din 2011, precum şi cu împăratul Naruhito şi cu premierul Shinzo Abe.

Papa va părăsi Japonia la 26 noiembrie şi va deveni al doilea papă care vizitează această ţară după Ioan Paul al II-lea, care a mers la Hiroshima şi la Nagasaki în 1981.