Papa Francisc a lansat duminică un apel pentru un sprijin concret în favoarea comunităţilor lovite de puternicele seisme care au dus la moartea a peste 28.000 de persoane în Turcia şi Siria, oameni pe care nu trebuie să-i uităm.
Să continuăm să fim solidari prin rugăciune şi sprijin concret cu oamenii loviţi de seism în Turcia şi Siria'', a mai spus suveranul pontif la finalul tradiţionalei sale rugăciuni duminicale Angelus, în Piaţa Sfântul Petru din Roma.
''Am văzut (...) imaginile acestei catastrofe, durerea acestor oameni care suferă din cauza seismului. Să ne rugăm pentru ei şi să nu-i uităm şi să ne gândim ce putem face pentru ei'', a adăugat el.
Papa Francisc a mai lansat miercuri un apel la solidaritate internaţională cu prilejul audienţei sale săptămânale: „Încurajez pe toată lumea să fie solidară cu aceste ţinuturi, în parte martirizate deja de un război îndelungat”, a spus Suveranul Pontif, conform Agerpres.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că guvernul său va lua toate măsurile pentru a pune capăt jafurilor și celorlalte infracțiuni din zonele afectate de cutremurul devastator. Măsura este necesară dat fiind că, după tragedia de la începutul săptămânii trecute, în regiunile cu pricina și-au făcut apariția numeroase bande de infractori.
Șeful statului turc a precizat că autoritățile vor lua măsuri foarte dure împotriva persoanelor implicate în atacuri și jafuri.
Sunt mari probleme cu securitatea din zonele afectate de cutremur
Anunțul a venit în contextul în care se pune tot mai acut problema menținerii securității în provinciile afectate de cutremur, transmite Reuters.
„Am declarat stare de urgenţă. Aceasta înseamnă că, de acum încolo, oamenii care sunt implicaţi în jafuri sau răpiri ar trebui să ştie că mâna fermă a statului este în spatele lor”, a spus președintele Erdogan în timpul unei vizite în zona sinistrată.
Anterior, președintele turc a declarat că s-au înregistrat jafuri în unele zone, dar și răpiri, potrivit Reuters. ecuritatea în zona afectată de seism lasă de dorit, iar mai multe organizații de salvatori au decis să-și suspende activitatea din acest motiv. Reprezentanții armatei austriece, implicate în căutarea și salvarea oamenilor aflați sub dărâmături au anunțat că-și vor suspenda activitatea. Un purtător de cuvânt austriac a reclamat, drept cauză a acestei decizii, „o situaţie tot mai dificilă de securitate”.