Evenimentul Zilei > International > Papa Francisc, ia apărarea țiganilor: La Roma, șoferi de autobuz îi avertizau pe pasageri să își păzească portofelele atunci când urcă țigani. Este rușinos
Papa Francisc, ia apărarea țiganilor: La Roma, șoferi de autobuz îi avertizau pe pasageri să își păzească portofelele atunci când urcă țigani. Este rușinos

Papa Francisc, ia apărarea țiganilor: La Roma, șoferi de autobuz îi avertizau pe pasageri să își păzească portofelele atunci când urcă țigani. Este rușinos

Papa Francisc a denunțat ''ostilitatea și disprețul'' cu care sunt nevoiți să se confrunte reprezentanții etniei rome în viața de zi cu zi și a făcut apel la eforturi sporite în vederea integrării acestora în ''viața civilizată'', transmite DPA, preluată de Agerpres.

La finalul unei conferințe care s-a desfășurat joi Vatican pe tema predicării Noului Testament pentru persoanele rome, Suveranul Pontif și-a amintit de exemple concrete de discriminare.

"Îmi aduc aminte că am văzut de multe ori, aici la Roma, șoferi de autobuz care îi avertizau pe pasageri să își păzească portofelele atunci când urcă țigani. Este rușinos. Poate că este adevărat (că ar trebui să își păzească portofelele), dar este rușinos", a subliniat Papa Francisc.

În alte remarci, de această dată dintr-un discurs pregătit în prealabil, Sfântul Părinte a afirmat că romii "sunt la rândul lor chemați să contribuie la bunăstarea comună, iar acest lucru este posibil prin măsuri adecvate și o responsabilitate împărtășită, prin respectarea și promovarea drepturilor tuturor".

Remarcând că persoanele sunt vulnerabile "mai ales când nu sunt ajutate să se integreze în diversele dimensiuni ale vieții civilizate", Papa Francisc a amintit de accesul precar al romilor la locuințe, sistemul de sănătate, educație și oportunități de muncă.

Aproximativ 7.000 de romi la Roma, majoritatea în condiții mizere în tabere improvizate la marginea orașului sau în clădiri ocupate abuziv. Ei sunt de regulă învinovățiți pentru tot felul de infracțiuni minore, precum tâlhării sau furt din buzunare.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: