Papa Francisc şi-a încheiat, duminică, vizita în Sudanul de Sud cu o slujbă în aer liber, în timpul căreia a cerut încă o dată „depunerea armelor” în această ţară măcinată de violenţă şi sărăcie.
Pe parcursul vizitei sale de 48 de ore în Sudanul de Sud, Papa a făcut apel la pace în această ţară predominant creştină de 12 milioane de locuitori, afectată din 2013 până în 2018 de un război civil între susţinătorii celor doi lideri inamici Salva Kiir şi Riek Machar, care a făcut 380.000 de morţi şi milioane de strămutaţi în interior.
"Să depunem armele urii şi ale răzbunării. Haideţi să depăşim aceste antipatii şi aversiuni care, de-a lungul timpului s-au cronicizat şi care riscă să opună triburi şi etnii", a lansat papa în timpul unei liturghii în aer liber în faţa a circa 70.000 de credincioşi.
Înainte de liturghie, Papa, în vârstă de 86 de ani, a salutat şi a binecuvântat mulţimea în timpul unei plimbări în "papamobil", în ritm de tobe şi tamburine.
"Bine aţi venit în Sudanul de Sud!", au scandat credincioşii, fluturând steaguri ale celui mai tânăr stat din lume şi ale Vaticanului.
Liderii sudanezi de sud, acuzați că instigă la violență
După o rugăciune ecumenică de sâmbătă seara, mulţi credincioşi au petrecut noaptea la Mausoleul John Garang, numit după liderul istoric al rebeliunii din sud, care a murit într-un accident misterios de elicopter în 2005.
Sâmbătă, Papa Francisc a cerut restabilirea unei "vieţi demne" persoanelor strămutate în interiorul acestei ţări fără ieşire la mare din Africa de Est, care în decembrie număra aproximativ 2,2 milioane, potrivit ONU, din cauza ciocnirilor armate şi a vremii nefavorabile.
La sosirea sa, Papa a cerut clasei politice să lupte pentru pace şi a criticat flagelul corupţiei. ONG-ul Transparency International plasează în mod regulat ţara pe ultimele locuri în acest domeniu.
ONU şi comunitatea internaţională îi acuză în mod regulat pe liderii sudanezi de sud că menţin status quo-ul, alimentează violenţa, suprimă libertăţile politice şi deturnează fonduri publice. Armatele personale ale lui Salva Kiir şi Riek Machar sunt, de asemenea, acuzate de crime de război. În ciuda unui acord de pace semnat în 2018 în această ţară care şi-a câştigat independenţa faţă de Sudan în 2011, violenţa continuă. Joi, în ajunul sosirii Papei, cel puţin 21 de persoane au fost ucise în sudul ţării. Această vizită este a 40-a a papei în străinătate de la alegerea sa în 2013, a treia în Africa sub-sahariană.