Secrete sulfuroase la Vatican. O comoară cu origine necunoscută și o suspiciune de furt de tezaur

Secrete sulfuroase la Vatican. O comoară cu origine necunoscută și o suspiciune de furt de tezaursursa foto. EVZ

În plin scandal legat de un posibil complot contra Papei Francisc, după ce o acuzație similară a circulat și cu privire la recent decedatul Papă Benedict, Vaticanul este pe cale de a se confrunta cu alte probleme. O comoară despre care nu se știe cum a fost adunată și o suspiciune de furt de tezaur arheologic.

Don Michele Basso a fost canonic (membru senior al clerului) Basilicii Sfântul Petru din Roma, dar și un mare colecționar de artă. A adunat un număr impresionant de sculpturi, artefacte arheologice și picturi, toate închise în 30 de lăzi ignifugate. Ce nu știe nimeni este din ce bani a cumpărat clericul toate aceste obiecte prețioase.

Monseniorul Michele Basso a fost găsit mort în apartamentul său, după Sărbători. Trupul neînsuflețit era întins pe pat, în pijama, cu picioarele atârnând și, la prima vedere, părea că intenționase să se ridice. Michele Basso a murit subit, în apartamentul său de lângă bazilica Vaticanului, suferind, probabil, un infarct.

Ieșirea din scenă a acestui colecționar, care duce cu el în mormânt misterele asociate unui incredibil și fabulos tezaur de lucrări de artă, lasă în urmă o poveste fără final. Vasta colecție, care conţine aproximativ șaptezeci de picturi, sculpturi și alte obiecte prețioase, în mare parte pe teme religioase, nu a fost niciodată evaluată, pentru a i se cunoaște exact valoarea.

Fabuloasa colecție Basso, ambalată și securizată în treizeci de lăzi rezistente la foc, conține încă o enigmă, unii ar zice nedemnă de un cleric. Cel  mai interesant obiect este faimosului Crater Euphronios (craterul este un tip de vas antic, de ceramică sau teracotă). Monseniorul spune că exemplarul său este o copie datând de la sfârșitul secolului XIX.

Originalul etrusc era păstrat în Muzeul Villa Giulia, din 2008, după ce a fost descoperit în urma unor excavări ilegale, în 1971, exportat în SUA și cumpărat de New York Metropolitan, devenind subiectul unui conflict diplomatic SUA-Italia. Dar aici apare o altă problemă, anume dacă adevăratul vas a fost găsit abia în 1971, cum este posibil ca la Vatican să existe o copie realizată la sfârșitul secolului XIX? Așa că mulți au speculat că exemplarul aflat în posesia canonicului de la St. Pietro e, de fapt, originalul.

Don Michele Basso, despre colecția sa extrem de valoroasă

În urmă cu doi ani, Papa Francisc a cerut să fie înceapută o inspecție internă a managementului de la Fabbrica di San Pietro (o instituție a Bisericii Romano-Catolice responsabilă de conservarea și întreținerea Bazilicii Sf. Petru).

Întrebat despre obiectele din colecția sa, Don Michele Basso a declarat, pentru Il Messaggero: „Am donat totul către Fabbrica di San Pietro. Acum nu mai sunt eu proprietarul. Nu mai știu nimic despre asta”.

La întrebarea cum a reuşit să adune această comoară, Monseniorul a răspuns: „E ca și când ai avea foarte mulţi pantofi în dulap. Unele au fost cumpărate, altele au fost dăruite”, potrivit Cruxnow.com.