Papa Francisc i-a criticat pe cei doi candidați la Casa Albă, pe Kamala Harris pentru apărarea dreptului la avort și pe Donald Trump pentru planul cu privire la migrația ilegală.
Papa îi critică pe ambii candidați americani
Alegerile din Statele Unite, visul de a vizita China, durerea pentru războiul din Gaza, linia dură împotriva abuzurilor, condamnarea pedepsei cu moartea. Papa Francisc, în zborul de întoarcere din lunga călătorie în Asia de Sud-Est și Oceania, care a durat 12 zile, abordează subiecte delicate în conferința de presă, începând cu confruntarea candidaților la președinția SUA.
Răspunsul, referitor la o alegere din partea catolicilor, este dur: „Amândoi sunt împotriva vieții, atât cel care expulzează migranții, cât și cel care ucide copiii”.
„Nu voi merge să votez acolo, dar nu se poate decide. Expulzarea migranților, a nu le oferi capacitatea de a munci, a nu oferi migranților ospitalitate este un păcat, este grav”.
Cu privire la avort, în schimb, reiterează că „înseamnă uciderea unei ființe umane. Nu-ți place cuvântul? Dar înseamnă ucidere”.
Iar despre sfatul pe care ar putea să-l dea alegătorilor catolici, Papa Francisc a adăugat: „În politica modernă se spune, în general, că a nu vota este rău: nu este bine – a recunoscut – trebuie să votezi și să alegi răul cel mai mic”. „Cine este răul cel mai mic, acea doamnă sau acel domn? – a întrebat Suveranul Pontif despre Kamala Harris și Donald Trump. Fiecare în conștiința sa ar trebui să se gândească și să facă alegerea”.
Papa, foarte îngăduitor cu regimul comunist de la Beijing
Printre subiecte, și China, după vizita la Singapore, unde o mare parte a populației este chineză. „China este o iluzie pentru mine, în sensul că mi-ar plăcea să vizitez China”, a spus Papa Francisc, răspunzând jurnaliștilor.
„Sunt mulțumit de dialogurile cu China: rezultatul este bun, și pentru numirea episcopilor - a observat Papa Francisc în vederea reînnoirii acordului bilateral, prevăzută în octombrie. Lucrăm cu bunăvoință. Am discutat cu Secretariatul de Stat despre cum stau lucrurile, sunt mulțumit”, a mai spus Papa, ignorând persecuțiile la care regimul comunist îi supune pe catolicii chinezi.
În ceea ce privește viitoarele călătorii, Papa Francisc a negat zvonurile din presa franceză conform cărora ar trebui să fie la Paris, pe 8 decembrie, pentru redeschiderea Catedralei Notre Dame: „Nu voi merge la Paris, nu voi merge”.
Posibilă vizită în Argentina. Ce spune despre abuzurile asupra minorilor din Biserica Catolică
Referitor la posibila călătorie în Argentina, Papa Bergoglio a răspuns, în schimb, că „este ceva care încă nu s-a hotărât. Eu aș vrea să merg, este poporul meu, aș vrea să merg, dar încă nu s-a decis, sunt diverse lucruri de rezolvat”. Și dacă, întâmplător, ar face o escală în Insulele Canare, a răspuns: „Mă gândesc puțin la asta, să merg în Insulele Canare, pentru că acolo sunt situații de migranți care vin pe mare, și aș vrea să le fiu aproape guvernanților, oamenilor din Insulele Canare”.
Apoi, problema abuzurilor: „Abuzul sexual asupra copiilor, asupra minorilor, este o crimă, o rușine”, a reiterat Papa Francisc, răspunzându-le jurnaliștilor, în special în cazul Abbé Pierre, din comunitatea franceză Emmaus.
„Un punct foarte dureros, foarte delicat - l-a definit Papa Francisc. Oamenii buni, oamenii care fac bine, apoi, cu atâta bine făcut, se vede că este un păcătos. Aceasta este condiția noastră umană. Și nu trebuie să spunem: „să acoperim, să acoperim ca să nu se vadă”. Păcatele publice sunt publice și trebuie condamnate”.
„De exemplu, Abbé Pierre - a continuat Suveranul Pontif - este un om care a făcut mult bine, dar și un păcătos. Trebuie să vorbim clar despre aceste lucruri, nu să le ascundem. Munca împotriva abuzului este ceva ce trebuie să facem cu toții”.
În sfârșit, durerea pentru războiul din Orientul Mijlociu: „Nu pot califica dacă această acțiune de război este prea sângeroasă sau nu. Dar vă rog, când vedem cadavrele copiilor uciși, când vedem că din cauza îngâmfării există oameni care bombardează o școală, asta e rău, asta e rău”, a mai spus papa, fără a preciza la ce episod din războiul contra teroriștilor palestinieni vinovați de măcelul din 7 octombrie anul trecut face referire, potrivit RaiNews.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)