Evenimentul Zilei > International > Israelul a atacat sistemele antiaeriene rusești din Siria (VIDEO)
Israelul a atacat sistemele antiaeriene rusești din Siria (VIDEO)

Israelul a atacat sistemele antiaeriene rusești din Siria (VIDEO)

Armata israeliană a confirmat faptul că pe data de 21 ianuarie a atacat mai multe baterii de apărare antiaeriană de tip "Pantsir-S1 ale Forțelor Armate Siriene ", acestea fiind poziționate jurul capitalei siriene Damasc.

Pe 21 ianuarie, militarii israelieni declară că au lovit ținte iraniene și siriene în jurul Damascului, printre acestea aflându-se și sisteme avansate de apărare antiaeriană de tip Pantsir-S1.

Armata israeliană a declarat faptul că operațiunea care a avut loc în timpul nopții a vizat unități ale Forței Al-Quds ale Gărzii revoluționare iraniene, precum și apărarea antiaeriană siriană. Patru persoane au murit ca urmare a acestor atacuri.

"În timpul atacului nostru, au fost lansate zeci de rachete sol-aer siriene, în ciuda avertismentelor clare de a evita un astfel de răspuns.  Am vizat, de asemenea, câteva dintre bateriile de apărare aeriană ale forțelor armate ale Siriei ", a afirmat armata israeliană.

De asemenea, imaginile prezentate de armata israeliană au arătat faptul că mai multe sisteme de apărare antirachetă de producție rusească de tip Pantsir-S1 (denumire NATO SA-22), au fost distruse în urma acestor atacuri.

Sistemul Pantsir-S1 este un sistem combinat de arme / rachete cu autopropulsie, construit în Rusia, care este amplasat pe camioane  8×8. Sistemul de tunuri transportabile / SAM include până la 12 rachete sol-aer dispuse în două grupuri cu 6 tuburi pe turelă și o pereche de tunuri de 30 mm.

Acesta nu este primul caz în care Forțele Aeriene israeliene distrug sistemul Pantsir-S1 fără a suferi nicio pierdere.

Pe data de 10 mai 2018, avioanele de luptă israeliene au lovit mai multe ținte militare în Siria, inclusiv sisteme Pantsir-S1 construite în Rusia.