Pe 21 ianuarie, militarii israelieni declară că au lovit ținte iraniene și siriene în jurul Damascului, printre acestea aflându-se și sisteme avansate de apărare antiaeriană de tip Pantsir-S1.

Armata israeliană a declarat faptul că operațiunea care a avut loc în timpul nopții a vizat unități ale Forței Al-Quds ale Gărzii revoluționare iraniene, precum și apărarea antiaeriană siriană. Patru persoane au murit ca urmare a acestor atacuri.

"În timpul atacului nostru, au fost lansate zeci de rachete sol-aer siriene, în ciuda avertismentelor clare de a evita un astfel de răspuns.  Am vizat, de asemenea, câteva dintre bateriile de apărare aeriană ale forțelor armate ale Siriei ", a afirmat armata israeliană.

De asemenea, imaginile prezentate de armata israeliană au arătat faptul că mai multe sisteme de apărare antirachetă de producție rusească de tip Pantsir-S1 (denumire NATO SA-22), au fost distruse în urma acestor atacuri.

Sistemul Pantsir-S1 este un sistem combinat de arme / rachete cu autopropulsie, construit în Rusia, care este amplasat pe camioane  8×8. Sistemul de tunuri transportabile / SAM include până la 12 rachete sol-aer dispuse în două grupuri cu 6 tuburi pe turelă și o pereche de tunuri de 30 mm.

Acesta nu este primul caz în care Forțele Aeriene israeliene distrug sistemul Pantsir-S1 fără a suferi nicio pierdere.

Pe data de 10 mai 2018, avioanele de luptă israeliene au lovit mai multe ținte militare în Siria, inclusiv sisteme Pantsir-S1 construite în Rusia.