Pangasius, peștele toxic interzis în multe țări europene. Ce fel de metale grele conține

Pangasius, peștele toxic interzis în multe țări europene. Ce fel de metale grele conține Pește/ Sursa foto Dreamstime

Pangasius este o specie piscicolă controversată. Oamenii de știință îl consideră la limita toxicității pentru consumul uman, pentru că ar avea în componență metale grele. Acest sortiment de pește a fost servit pacienților de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.

Pangasius este un pește interzis în multe țări europene printre care și Italia din pricina toxității lui. Mai exact cercetătorii spun că ar conține metale grele și drept urmare nu ar fi tocmai sănătos pentru consmul uman. Cu toate acestea este considerat alternative ieftină la cod. De asemenea și faptul că nu are multe oase este considerat un avantaj.

Dar aproape nimeni nu știe cum a apărut acest pește. Practic el a fost creat de cercetării chinezi. Aceștia au încrucișat mai multe specii, iar în cele din urmă a apărut ca hibrid pangasius. Cercetării doreau un pește care să reziste la ape poluate și să nu fie pretențios la mâncare. Așa se face că cele mai mari cantități din această specie se găsesc în Vietnam, în fluviul Mekong.

Acesta este considerat unul dintre cele mai poluate ape din lume. Alți oameni de știință au făcut cercetări legat de acest pește și au descoperit în 2015 cantități mari de metale grele în specia marina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pangasius, specia hibrid creată de cercetătorii chinezi

Cadmiu, mercur, mangan, fosor, plumb și zinc sunt doar câteva dintre acestea. Deși în general, metalele enumerate sunt la limita consumului uman, se întâmplă să depășească și aceste limite. Drept urmare cercetătorii care au făcut studiul în 2015 au precizat că pangasius reprezintă un risc pentru consum.

Chiar li organizația de mediu Ocean Wise a atras atenția că fermele de pangasius poluează ecosistemele altor specii marine. Aceași organizație a atras atenția asupra făptului că specia poate transfera boli marine la alte specii. Totodată s-a pus problema calității hranei peștilor din ferme, dar și a impactului biologic al acestora.

Despre acest pește se știe că se hrănește cu toxine, bacterii, microorganisme sau resturi de pești morți. Acesta este motivul pentru care i s-a mai spus și pește sanitar. Parlamentul European este instituția care a precizat ca această specie este interzisă în mai multe state din Uniune.