Caisele sunt fructe delicioase, dar și versatile, care pot fi folosite în variate rețete de desert, excelent în zilele toride de vară. În rețeta simplă care urmează, rețeta pandișpanului clasic este reinterpretat.
Ceea ce face diferită această rețetă de pandișpan este faptul că apa substituie ouăle. Cu o compoziție mai umedă se va obține un pandișpan la fel de pufos ca cel clasic, dar care se menține moale și a doua zi. Rețeta merge perfect atât cu caise, cât și cu multe alte fructe de vară. Modul de lucru (baterea spumei și încorporarea făinii) este identic cu cel de la pandișpanul classic, arată Laura Laurențiu pe blogul său.
Trebuie spus că de modul în care se amestecă făina cu spuma de ouă e foarte important, de această operație depinde, practic, reușita prăjiturii.
Ingrediente pentru o rețetă ieftină și simplă
- 6 ouă de mărime medie
- 60 ml de apă rece
- 1 praf bun de sare
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 200 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 240 de grame de făină 000
- 60 ml de ulei de floarea soarelui (sau de rapiță, avocado, sâmburi de struguri etc)
- opțional, coaja galbenă, fin răzuită, de la suprafața unei lămâi netratate
- ~850 de grame de fructe de sezon (de ex. 750 de grame de caise – cântărite fără sâmburi – și 100 de grame de coacăze și zmeură)
- opțional, zahăr pudră pentru presărat la final.
Cum această rețetă nu conține praf de copt, o bază de albuș bătut fermă este esențială.
2. Peste albușurile din castron, se adaugă cei 60 de mililitri de apă rece și un praf bun de sare. Se mixează în viteză mare, până se obține o spumă ca zăpada. Fără a se opri din mixare, se adaugă, în ploaie, zahărul.
3. Imediat se adaugă și zahărul vanilat bourbon, apoi zeama de lămâie.
4. Se mixează în continuare până când zahărul s-a dizolvat complet și se obține o bezea foarte fermă. Puteți testa dacă zahărul e dizolvat luând cu vârful degetului o cantitate mică de bezea, din castron. Frecați degetele și, dacă nu se simt cristale de zahăr, înseamnă că e suficient de bătută.
5. Se adaugă peste spuma fermă de albușuri gălbenușurile, toate deodată. Se adaugă și coaja rasă de lămâie.
6. Se mixează gălbenușurile cu spuma de albușuri doar câteva secunde,, apoi se oprește mixerul. Compoziția din castron e colorată într-un galben pal și e foarte spumoasă.
7. Imediat, se cerne toată făina peste compoziția din castron.
8. Cu o spatulă flexibilă din silicon, se încorporează făina în spuma de ouă, prin împăturiri succesive. Se amestecă delicat, pe înălțime, nu circular.
9. Imediat ce nu mai sunt urme de făină în compoziția din castron, se adaugă uleiul, în două tranșe. Prin aceleași împăturiri delicate am încorporat în compoziție și uleiul.
10. Imediat se toarnă toată compoziția de pandișpan din castron în tava pregătită dinainte. Se nivelează ușor compoziția, la suprafață. Alături, se pun caisele deja pregătite, curățate de sâmburi și tăiate felii.
11. Pe deasupra compoziției, se așează ușor feliile de caise.
12. Pentru aspect se pot adăuga și coacăze și zmeură, printre feliile de caise. Se dă imediat tava cu pandișpan cu caise la cuptorul preîncins la 190°C, la o înălțime medie.
13. Se continuă coacerea timp de încă 20 de minute. În total, pandișpanul este la cuptor timp 45 de minute, arată Laura Laurențiu pe blogul ei.