Pandemia putea fi oprită! Și încă se poate... Să nu mai stăm după guverne și politicieni!

Pandemia putea fi oprită! Și încă se poate... Să nu mai stăm după guverne și politicieni!

Dar dincolo de felul în care purtătorul se poate infecta, mult mai importantă este felul în care cel deja infectat, mai ales dacă este asimptomatic, transmite virusul. Aici există puține studii științifice, însă controlul acestui aspect - numit tehnic „control la sursă” - este crucial pentru oprirea transmiterii de la om la om a virusului.

Evident, controlul transmiterii la nivelul întregii societăți este extrem de important într-o pandemie ca cea pe care o traversăm acum. Din nefericire, multe articole de presă, dar chiar și cele din jurnalele de specialitate, păstrează confuzia dintre barierele de intrare a virusului în organism și cele de ieșire spre mediu din organismele infectate.

Vestea bună este că prevenirea transmiterii către alții a virusului ucigaș este relativ simplă. Este evident mai simplu să oprești direct aspersorul decât să încerci să captezi toți stropii de apă aruncați în aer de dispozitivul pentru irigații.

Soluția ignorată multă vreme e banală

Iar aici studii serioase arată că până și o banală mască dintr-o bucată de bumbac reduce dramatic numărul de particule ce conțin virusul cu până la 90%. O astfel de reducere a particulelor patogene emise de un infectat are două mai beneficii: un număr mai mic de particule crește șansa de evitare a infectării, pe de o parte, iar pe de altă parte o expunere la un număr mic de agenți patogeni crește șansa de a face o formă ușoară a bolii COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această maladie este greu de controlat mai ales din cauză că virusul poate fi transmis înainte ca cel infectat să fi manifestat cel mai mic simptom. Studii științifice recente au arătat că jumătate dintre pacienți au fost infectați de persoane care nici măcar nu tușeau sau strănutau. Și mulți oameni nu au de unde să știe că reprezintă un pericol pentru alții, cu imunitatea la pământ sau deja bolnavi, care ar putea să moară.

Închipuiți-vă că pandemia de coronavirus este un foc ce se întinde în orașele noastre. Focul pornește de la aproape orice gest al celor infectați: vorbire, tuse, strănut. Pe primul loc e strănutul, care aruncă particulele infectate la cea mai mare distanță, apoi tusea și, în fine, vorbirea normală.

Aceste particule, odată inhalate de alții, vor fi apoi răspândite mai departe. Și asta se petrece în timp foarte scurt, și cel mai adesea fără ca cei care au primit și dat mai departe virusul să fi avut simptome ale bolii. Dar SARS-CoV-2 poate ajunge la oameni deja bolnavi, pe care să-i ucidă.

Când cei infectați dezvoltă boala COVID-19, oamenii cheamă medicii. Dar abia aceștia, precum pompierii care trebuie să intre în flăcări, au nevoie de costume și echipamente speciale. Până la acest moment, e nevoie doar ca oamenii obișnuiți să nu amplifice incendiul.

Dacă putem face ca particulele pe care le emitem în mod normal să nu ajungă la alții, mult mai puțini oameni s-ar îmbolnăvi. Iar măștile ajută exact la asta. Și, pentru că nu știm cine e bolnav și cine nu, cea mai sigură soluție e ca toți să poarte mască.

Putem face singuri mai mult decât autoritățile. Cu condiția să facem toți!