Pandemia pune în pericol spațiul Schengen. Oficialii de la Bruxelles sunt îngrijorați

Pandemia pune în pericol spațiul Schengen. Oficialii de la Bruxelles sunt îngrijorați

Spațiul Schengen este în pericol să dispară, în viitor, în contextul în care mai multe state europene impun noi restricții și controale la granițe pentru cetățenii străini.

Noile restricții și controale la care recurg statele europene pentru a opri pandemia de COVID -19 sunt de natură să pună în pericol libera circulație a cetățenilor. De teama noului coronavirus, statele își închid granițele pentru a-și proteja proprii cetățeni, iar acest lucru stârnește îngrijorare în rândul oficialilor de la Bruxelles.

Germania, care deține președinția rotativă a UE, dorește să evite acest lucru și caută soluții pentru a proteja integritatea spațiului Schengen. Pe de altă parte, reprezentanții mai multor state discută despre măsurile pe care ar trebui să le adopte pentru a face față noului val al pandemiei, conform capital.ro.

Un prim pas spre închiderea granițelor a fost făcut în care a interzis, la începutul săptămânii, accesul cetăţenilor străini pe teritoriul său. În același context Danemarca a luat măsuri pentru a limita accesul pe teritoriul său în funcție de rata infectprilor, iar Finlanda a introdus controale vamale pentru cei care vin din statele care au probleme mari cu pandemia, precum Spania sau Franța.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii de la Bruxelles ar dori ca autoritățile statelor membre UE, în special din Schengen, să-și coordoneze acțiunile și să adopte reguli similare în ce privește carantinarea și testarea. În prezent, fiecare stat are propriile reglementări în acest domeniu, iar acest lucru este de natură să stârnească îngrijorare la nivelul Comisiei Europene.

Comisia Europeană a adoptat o propunere de recomandare a Consiliului pentru a garanta că măsurile care restrâng libera circulaţie în contextul pandemiei de COVID-19 în statele membre vor fi coordonate și comunicate clar la nivelul UE. Propunerea Comisiei defineşte patru domenii de acțiune în care statele membre ar trebui să colaboreze, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar.

„Propunem astăzi ca statele noastre membre să adopte o abordare bine coordonată, previzibilă şi transparentă cu privire la impunerea de restricţii de călătorie acolo unde sunt necesare, în care protecţia sănătăţii publice să fie întotdeauna primordială. Trebuie să evităm să luăm măsuri care să perturbe şi mai mult economiile noastre deja fragile şi care să fie o sursă suplimentară de incertitudine pentru cetăţenii noştri, care au făcut sacrificii uriaşe”, a arătat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, citată în comunicat.

În prezent, atrage atenţia Bruxellesul, există diferenţe mari de la o ţară la alta în ceea ce priveşte criteriile aplicate pentru adoptarea de măsuri care restrâng libera circulaţie în Uniunea Europeană.

Din alegeri în alegeri. A apărut calendarul electoral pentru parlamentare

Ponta propune amânarea alegerilor: „Este mai importantă şcoala”