Pandemia nu s-a încheiat. Vor apărea noi variante ale virusului după valul uriaș de îmbolnăviri din China

Pandemia nu s-a încheiat. Vor apărea noi variante ale virusului după valul uriaș de îmbolnăviri din China Sursa: Arhiva EVZ

Numărul foarte mare de infectări din China ar putea duce la apariția de noi variante ale coronavirusului. Mai multe țări au impus deja testări călătorilor care vin din China, iar Comisia Europeană ar putea decide reintroducerea unor restricții.

China se confruntă cu un val uriaș de cazuri de coronavirus, iar experții în sănătate publică sunt de părere că ar putea apărea noi variante ale virusului. Ridicarea multor restricții inclusiv a celor de călătorie în interiorul Chinei a dus la o explozie a numărului de infectări.

Comisia Națională de Sănătate de la Beijing a renunțat să mai publice numărul zilnic de cazuri, dar se pare că sunt sute de mii de infectări în ultimele două săptămâni. Spitalele nu mai au locuri libere pentru internări, potrivit Mediafax.

Noi variante ale virusului

Antoine Flahault, director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, a declarat pentru AFP că numărul mare de cazuri din China permite virusului să evolueze.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Faptul că 1,4 miliarde de oameni sunt brusc expuși la SARS-CoV-2 creează în mod evident condiții pentru apariția unor variante", a declarat Antoine Flahault.

Și Soumya Swaminathan, care a ocupat funcția de cercetător șef al Organizației Mondiale a Sănătății până în noiembrie este de părere că pot apărea noi variante. Ea spune că mare parte din populația Chinei este vulnerabilă, deoarece multe persoane vârstnice nu au fost vaccinate. „Trebuie să urmărim îndeaproape orice variantă emergentă îngrijorătoare", a declarat Soumya Swaminathan pentru „Indian Express”.

Noi restricții

Numărul mare de îmbolnăviri din China a creat îngrijorare și în Europa. Comisia Europeană a convocat o reuniune cu toate statele membre ale UE, iar autoritățile i-au în calcul reintroducerea unor restricții. Italia deja a impus teste obligatorii tuturor călătorilor din China, o măsură care se aplică deja și în Japonia şi Statele Unite.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat joi că măsurile de protecţie adoptate de mai multe ţări în faţa creşterii epidemiei de COVID-19 în China sunt "de înţeles" având în vedere lipsa de informaţii furnizate de Beijing, transmite AFP.

„În absenţa unor informaţii complete din partea Chinei, este de înţeles ca ţările să ia măsurile despre care consideră că le vor proteja poporul. Pentru a putea realiza o evaluare completă a riscurilor privind situaţia COVID-19 din China, OMS are nevoie de informaţii mai detaliate", a scris el pe Twitter, îndemnând Beijingul să comunice date exacte despre situaţia pandemiei, potrivit Agerpres.