Pandemia nu s-a încheiat. O nouă subvariantă a coronavirului este de cinci ori mai infecțioasă și vine din India

Pandemia nu s-a încheiat. O nouă subvariantă a coronavirului este de cinci ori mai infecțioasă și vine din India Boli genetice. Sursa foto: Dreamstime.com

Noua subvariantă a coronavirului, BA.2.75, stârnește îngrijorare în rândul experților. Se răspândește extrem de rapid și păcălește anticorpii obținuți prin trecerea prin boală sau vaccinare.

Noua subvariantă de coronavirus este foarte contagioasă și vine din India. A fost deja identificat și în Australia, Canada, Germania, Marea Britanie și Noua Zeelandă, scrie cotidianul la Reppublica, citat de hotnews.ro.

Virusologii sunt de părere că BA.2.75 are 45 de mutații în comun cu subvarianta BA.5 despre care se crede că este responsabilită de noul val de îmbolnăviri, dar are și 15 mutații specifice.

Europa, dar și România se confruntă cu o creștere accelerată a numărului de cazuri de coronavirus. În țara noastră infectările au crescut cu 80%. În ultimele zile au fost înregistrate 7.700 de cazuri. Dintre acestea, circa 1.300 erau persoane care mai trecuseră o dată prin boală în ultimele 90 de zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

O mutație care provoacă îngrijorări

Potrivit datelor preliminare oferite de autoritățile sanitare din India subvarianta BA.2.75 este de cinci ori mai inecțioasă decât BA.5, iar experții prevăd că va deveni rapid dominantă.

Virusologul italian Giovanni Maga, directorul Institutului de Genetică Moleculară din Pavia vine însă cu o veste bună. „Cred că există o limită în acest sens. Deja actuala variantă BA.5 este eficientă și o vedem în numărul mare de infecții pe care le provoacă. Nu știu însă cât de mult poate crește capacitatea de contagiune. Și nu cred că este un proces care se poate repeta la infinit

Dacă vor exista variante capabile să înlocuiască BA.5, ceea ce nu este ușor, tendința va fi o capacitate crescută de infectare, dar nu dincolo de anumite limite, pentru că această proteină nu poate suporta atât de mult.

Când este izolată, varianta BA.2.75 pare să aibă o capacitate mai mare de a se sustrage răspunsului imunitar oferit de anticorpi. Dar este prea devreme pentru a trage concluzii“, a declarat Giovanni Maga, potrivit sursei citate.

Cum acționează subvariantele

Virusologul spune că noile variante sunt mai contagioase, dar nu par să dea forme mai grave de boală. „Ceea ce vedem în evoluția SARS-CoV-2 este că toate variantele pe care le analizăm par să urmeze aceeași linie evolutivă: optimizarea interacțiunii cu receptorul pe de o parte și minimizarea interacțiunii cu anticorpii pe de altă parte.

Dar din punct de vedere clinic lucrurile stau altfel: nu pare că această capacitate crescută de infectare să fie însoțită de o boală mai acută. Toate acestea au o explicație de bază: marea diferență este cine este vaccinat si cu câte doze”, a mai spus medicul.