Evenimentul Zilei > Social > Pandemia de Covid „pălește” în faţa unui rău care nu mai poate fi oprit. Un stat bogat se luptă deja cu fenomenul. România va scăpa?
Pandemia de Covid „pălește” în faţa unui rău care nu mai poate fi oprit. Un stat bogat se luptă deja cu fenomenul. România va scăpa?

Pandemia de Covid „pălește” în faţa unui rău care nu mai poate fi oprit. Un stat bogat se luptă deja cu fenomenul. România va scăpa?

Inflaţia, lipsa combustibilului, a gazelor, lipsa mărfurilor pe rafturi, a forței de muncă, îngrijorează guvernele lumii deoarece nu înseamnă altceva decât sărăcie. Iar impactul asupra economiei europene va fi major. Unul dintre statele bogate se luptă deja cu acest fenomen, care „pălește” în faţa pandemiei de Covid.

Impactul Brexit asupra economiei va fi mai rău decât cel al pandemiei de Covid-19, a declarat președintele organismului de supraveghere economic public OBR al Marii Britanii.  Ieșirea Regatului Unit din UE va reduce PIB-ul pe termen lung cu circa 4% în timp ce efectul pandemiei îl va diminua cu încă 2%, potrivit estimărilor OBR (Office for budget responsibility), a precizat Richard Hughes.

Organismul a revizuit în creştere previziunea sa de creştere economică pentru acest an – la 6,5% de la 4% anterior – şi a revizuit în scădere estimarea sa privind impactul pe termen lung al pandemiei asupra Produsului Intern Brut (PIB) – la 2%, faţă de 3%. Cu timpul, vor deveni din ce în ce mai greu de distins efectele pandemiei de alţi factori, precum Brexit-ul, a avertizat OBR în raportul în care îşi prezintă previziunile economice.

Marea Britanie alunecă încet şi sigur: creşte numărul de infecţii, cresc preţurile şi lipsa alimentelor

În cele trei luni până în august, exporturile de mărfuri din Regatul Unit au scăzut cu 13% comparativ cu aceeași perioadă din 2019, în timp ce serviciile au scăzut cu 14%. Regatul Unit a fost, de asemenea, în urmă cu cele mai avansate economii în ceea ce privește exporturile în ultimii șase ani.

În pofida unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, comerţul cu bunuri între insulă şi continent a scăzut după intrarea efectivă în vigoare a Brexit-ului. Ieşirea britanică din UE a complicat, de asemenea, foarte puternic venirea în Regatul Unit a lucrătorilor europeni, ceea ce agravează penuriile de mână de lucru şi perturbările lanţurilor de aprovizionare ale ţării.

„Pe termen lung este cazul că Brexit-ul are un impact mai mare decât pandemia”

Relansarea activităţii economice în lume după ridicarea multiplelor măsuri sanitare din cauza pandemiei antrenează în plus vârfuri ale cererii şi blocări ale porturilor şi capacităţilor de transport maritime. În previziunile sale de miercuri, OBR prognozează revenirea activităţii economice la nivelul său de dinainte de pandemie încă de la începutul lui 2022, cu o creştere care încetineşte totuşi la 6% anul viitor.

Relansarea arată semne de scădere de tonus pentru Regatul Unit, care are de suferit din cauza penuriei de mână de lucru, creşterii preţurilor la energie, problemelor de aprovizionare, fără a omite însă şi numărul din nou ridicat de cazuri de COVID-19, relatează BBC.