Pandemia dă o lovitură grea globalizării. Probleme inedite la graniţele dintre ţările UE

Pandemia dă o lovitură grea globalizării. Probleme inedite la graniţele dintre ţările UE

Criza de sănătate a dat o lovitură grea globalismului. Chiar și în interiorul Uniunii Europene, s-au luat măsuri de restricționare a liberei circulații, chiar dacă numai temporar. Euronews vorbește de o întoarcere în timp.

“Blocajul impus de pandemie readuce țările europene în starea în care se aflau înainte de Tratatul Schengen. Revin frontierele naționale și controalele la graniţă, iar unul dintre elementele constitutive ale Uniunii, libera circulație, este, chiar dacă temporar, suspendat.

Oprirea traficului transfrontalier, necesară dacă se doreşte reducerea răspândirii virusului, este permisă de tratatele comunitare, conform cărora fiecare țară are doar obligația de a informa Comisia despre măsurile luate.

Până în prezent, potrivit datelor Parlamentului European, 26 de țări au comunicat Bruxellesului introducerea controalelor la frontieră.

În unele țări, măsurile de urgență au fost luate chiar înainte de avizarea Comisiei, în timp ce opt țări din spaţiul Schengen și-au lăsat frontierele deschise.

Cu toate acestea, regulile restrictive au avut un impact puternic asupra fluxurilor terestre, care în condiții normale sunt dense și frecvente.

Blocarea circulaţiei costă mult din punct de vedere economic. În acest cadru, pentru Constantinos Petrides, ministrul de finanțe al Republicii Cipru, ridicarea coordonată a restricțiilor este vitală pentru recuperarea Europei.

"Economia europeană se bazează pe piața unică și pe libera circulație. Comisia a luat inițiativă de relaxa restricțiile într-un mod coordonat, un lucru mai ușor de spus decât de făcut. Fiecare țară europeană are situații specifice, iar condițiile sunt diferit de la una la alta.

Din acest motiv, este important ca reducerea blocajului să se producă într-un mod coordonat, desigur, dacă dorim să revenim la normal cât mai curând posibil.

Cred că majoritatea țărilor se află în dificultate, iar pe termen scurt trebuie găsite soluții coordonate".

Până în prezent, este evident că soluțiile coordonate, cele invocate de ministrul cipriot, au lipsit cu desăvârşire.

Dacă deciziile privind închiderile și controalele au fost luate în mod independent, singura speranță este că deciziile privind recuperarea vor fi luate în schimb cu o viziune globală”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News