Pandemia Covid-19 îi lasă pe nemți fără bani! Știre-șoc de la Berlin!
- Ovidiu Drugă
- 10 septembrie 2020, 20:43
Guvernul german se aşteaptă ca veniturile sale fiscale din perioada 2020 - 2024 să fie cu 19,1 miliarde de euro mai scăzute decât s-a previzionat în mai, deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) continuă să erodeze finanţele publice şi să afecteze cea mai mare economie europeană, a anunţat joi Ministerul de Finanţe, transmit Reuters şi DPA.
La toate nivelurile statului, inclusiv landuri şi municipalităţi, "gaura" în veniturile fiscale ar urma să se adâncească la 29,6 miliarde de euro.
Ultima estimare din mai a fost revizuită semnificativ în scădere, sporind temerile că pandemia are un efect mai îndelungat asupra vistieriei statului decât s-a sperat.
Prezentând estimările privind veniturile fiscale, ministrul de Finanţe Olaf Scholz i-a asigurat pe cetăţeni şi pe investitori că cifrele nu vor schimba angajamentul său de a spijini redresarea economiei germane în urma pandemiei. "Guvernul federal face tot ce este posibil astfel încât Germania să iasă cu bine şi viguroasă din criză. Este necesar un efort fără precedent pe care ni-l permitem", a declarat Scholz.
Acesta a avertizat că pandemia nu s-a sfârşit încă, dar există semne că economia a depăşit perioada cea mai dificilă.
Estimările privind veniturile fiscale formează baza proiectului de buget pe 2021 al autorităţilor de la Berlin, care ar urma să fie prezentat Guvernului de ministrul de Finanţe în data de 23 septembrie.
Într-un interviu acordat Reuters, ministrul de Finanţe a declarat că este nevoie de majorarea datoriilor pentru a susţine progresele înregistrate în redresarea economiei.
"Vedem că redresarea economiei se îmbunătăţeşte. Este un semn bun. Economia ar putea de asemenea reveni la nivelul de dinaintea crizei înainte de 2022 dacă redresarea este sprijinită în direcţia potrivită", a explicat Olaf Scholz. Prin urmare, ne gândim la datorii suplimentare în 2021 pentru a susţine redresarea economiei, a explicat oficialul german, fără a prezenta cifre exacte.
Economia germană, motorul Europei, a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie record de 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, investiţiilor companiilor şi exporturilor în cel mai grav moment al pandemiei.
Însă cele mai recente date economice au alimentat speranţele că prima economie a Europei înregistrează o revenire puternică. Încrederea şefilor de companii s-a îmbunătăţit peste aşteptări în luna august, în condiţiile în care, atât producţia industrială, cât şi serviciile, şi-au revenit. Cererea la export, în special din China, şi-a revenit în luna iunie, iar rezultatele unui sondaj realizat de institutul Ifo arată că producătorii se aşteaptă la creşterea comenzilor în următoarele trei luni, notează Agerpres.