Pandemia a amplificat ”sindromul peșterii”! Ce este fenomentul „hikikomori” și cum afectează un număr mare de oameni

Pandemia a amplificat ”sindromul peșterii”! Ce este fenomentul „hikikomori” și cum afectează un număr mare de oameni

Foarte multe persoane se întreabă, pe bune dreptate, ce va schimba pandemia de coronavirus, în obiceiurile lor folosindu-se și de informațiile cunoscute în pandemia de gripă spaniolă.

Ei bine răspunsul la această întrebare a fost oferit de Asociația de Psihologie din Statele Unite, care a realizat un sondaj de opinie cu privire la această chestiune.

Oamenii de știință vorbesc despre ”sindromul peșterii”, care a pus stăpânire pe foarte multe persoane. De frica noului coronavirus tot mai multe persoane refuză să mai iasă din propriile locuințe pentru a nu se contamina cu virusul chinezesc. Cei chestionați vorbesc despre o frică și o reținere de a mai ieși din propriile ”bule” de siguranță, tocmai din motivul expus mai sus.

Raportul Asociației de Psihologie din Statele Unite a mai arătat că 49 la sută dintre cei chestionați au declarat că vor rămâne cu anumite ”sechele”, în ceea ce privesc relațiile sociale, după pandemie. Oamenii au declarat că vor avea rețineri de a mai discuta față în față cu alte persoane, ponderea fiind mai mare în ceea ce privește populație afro americană și hispanică.

De asemenea, 46 la sută au răspuns că întâmpină greutăți în a-și relua obiceiurile sociale pe care le-au avut înainte de pandemie.

Oamenii au tendința de a se retrage din viața socială

Avântul tehnologic din ultimele două decenii face ca viața oamenii să poată se retragă într-o anumită stare de izolare socială.

Profesorul Steven Taylor, psihiatru la Universitatea British Columbia din Canada, a publicat o lucrare în mai 2020 în care vorbește despre termenul ”hikikomori”, care provine din cuvintele japoneze ”hiki” - a se retrage și ”komori” - a fi înăuntru.

COVID-19 va crește probabil prevalența hikikomori, deoarece persoanele anxioase pentru sănătate se retrag dintr-un coronavirus contaminat în afara lumii în siguranța apartamentelor sau caselor lor. Progresele tehnologice au făcut din ce în ce mai ușor ca oamenii să se retragă în casele lor. Existau tendințe, înainte de COVID-19, pentru ca oamenii să lucreze din ce în ce mai mult de acasă, să vizioneze filme acasă în loc să meargă la cinema, să cumpere online în loc să meargă la magazine și să folosească serviciile de livrare la domiciliu în loc să meargă la restaurante”, se arată în lucrarea publicată de profesorul Taylor.

Specialiștii vorbesc și despre ceea ce puteți face pentru a preîntâmpina stresul provocat de epidemia de Covid 19. Astfe, psihologii vorbesc despre o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și un somn relaxant. În plus, trebuie să vă faceți timp pentru meditașie, pentru hobby-uri dar și pentru întâlnirea cu cei dragi sau cu alți prieteni, chir dacă asta are loc în mediul ”online”.

Ne puteți urmări și pe Google News