Pandemia a amplificat necazurile celor care erau devastați de probleme
- Andrei Calin
- 21 septembrie 2020, 11:37
Există categorii de oameni care au fost lovite serios de pandemie și problemele economice.
Pandemia de coronavirus dă mari bătăi de cap la nivel mondial, dar face ravagii în rândul persoanelor expuse din punct de vedere social și economic. Este vorba despre oamenii care sunt strămutați sau care trăiesc în zone de conflict fiind expuși la foamete sau la lipsa serviciilor de școlarizare, după cum relevă un studiu publicat luni de organizaţia neguvernamentală Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi (NRC), conform agenției Agerpres.
În ancheta respectivă, denumită „Spirala descendentă”, și care a fost realizată în 14 ţări, Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi arată că aproape trei sferturi dintre cele circa 1.400 de persoane care au fost supuse chestionarului au spus că situaţia lor s-a degradat în ultima perioadă din cauza crizei sanitare.
Este o spirală descendentă periculoasă
Conform studiului, un procent de 77% dintre cei chestionaţi şi-au pierdut locul de muncă sau li s-a diminuat salariul începând din luna martie. De asemenea, 70% dintre participanți au fost nevoiţi să îşi reducă numărul de mese în familie, iar 73% s-au declarat mai puţin susceptibili să îşi trimită copiii la şcoală, din cauza dificultăţilor financiare.
„Cele mai vulnerabile comunităţi din lume sunt într-o spirală descendentă periculoasă”, a declarat secretarul general al NRC, Jan Egeland, în cadrul unui comunicat, conform sursei citate..
„Deja forţate să îşi părăsească domiciliul din cauza violenţelor, deseori cu drepturi limitate la muncă sau la acces la servicii guvernamentale, impactul economic al pandemiei le împinge la catastrofă”, a atras a mai precizat oficialul. Chiar înainte de pandemie, reprezentanți ai ONU îşi exprimau îngrijorarea în legătură cu agravarea foametei în lume.
Țările cu cele mai grave probleme
Conform unui raport anual publicat în iulie, o persoană din nouă a suferit de subalimentare cronică în 2019, o proporţie care ar urma să crească din cauza COVID-19.
Ancheta NRC a fost realizată în rândul a 1.413 persoane din 14 ţări: Afganistan, Columbia, Irak, Kenya, Libia, Mali, Uganda, Venezuela, Somalia, Republica Democrată Congo, Liban, Iordania, Burkina Faso şi Yemen.