Pământul va fi lovit de cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 50 de ani. Ce consecințe ar putea avea asupra sănătății

Pământul va fi lovit de cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 50 de ani. Ce consecințe ar putea avea asupra sănătății sursă: arhivă

Soarele se apropie de apogeul ciclului său solar de 11 ani! Maximul solar, care are loc în 2023, la sfârșitul ciclului de 11 ani al Soarelui, va sosi în curând. Apariția furtunilor solare a devenit mai frecventă în ultima vreme, deși puterea lor este încă relativ scăzută. Din acest motiv, aceste furtuni solare nu au provocat niciun rău Pământului, cu excepția producerii de aurore pe cerul nordic și a întreruperii pentru scurt timp a comunicațiilor radio.

La fiecare 11 ani, Soarele înregistrează activitatea magnetică, inclusiv pete solare, erupții și erupții masive. În timp ce această activitate a atins ultimul vârf între 2012 și 2014, a fost departe de a fi violentă, oamenii de știință considerând că acel ciclu solar a fost unul dintre cele mai liniștite din ultimii 100 de ani.

Acum, pe măsură ce acest ciclu se va repeta, activitatea pare să marcheze o schimbare în comportamentul Soarelui. Lisa Upton, copreședinte al Solar Cycle Prediction Panel, a declarat că, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, acest ciclu solar pare a fi mai puternic decât cel precedent, iar ea și colegii săi au prezis chiar că acest ciclu, care va avea loc în 2023, va fi cu 30% mai activ decât precedentul.

Dacă ciclul solar va fi mai activ în 2023 decât cel generat în 2011, ar putea însemna că am atins punctul de inflexiune în actualul ciclu Gleissberg și am putea începe să vedem cicluri mai mari. Cu toate acestea, este puțin cam devreme pentru a spune cu siguranță. Cu toate acestea, cercetătorul ciclului solar a subliniat că nu ar trebui să ne așteptăm la schimbări foarte drastice sau violente în ceea ce privește emisia de furtuni solare începând din 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Predicții vs. realitate

În 2019, un grup de oameni de știință a analizat modelele și predicțiile disponibile pentru următorul ciclu solar. În acest fel, au recunoscut că scenariile bazate pe fizică au avut mai mult succes decât alte metode de predicție, cum ar fi cele bazate pe date empirice privind comportamentul solar.

În special, cele mai reușite modele au încorporat comportamentul câmpurilor magnetice ale Soarelui, în special al celor de la poli, precum și o înțelegere a fluxului de energie din interiorul turbulent al stelei. În urma acestor investigații, grupul de experți a ajuns la un consens: noul ciclu solar a început cândva între iulie 2019 și iulie 2020 și că activitatea va atinge un vârf în 2025, cu un număr maxim de pete solare între 105 și 125.

Acum, când au trecut deja doi ani din acest ciclu, previziunile se mențin. „Aș spune că prognoza panelului pentru ciclul solar 25 se menține foarte bine”, adaugă Upton. „Cred că aceasta va fi probabil cea mai bună prognoză care va ieși de la unul dintre panourile de predicție a ciclurilor NOAA/NASA."

Deși oamenii de știință sunt din ce în ce mai încrezători în capacitatea lor de a prezice ce va face Soarele în continuare, acest lucru nu înseamnă că nu există loc pentru dezacorduri. Scott McIntosh (National Center for Atmospheric Research), la rândul său, a mers împotriva consensului, prezicând că acest ciclu va fi unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată.