Evenimentul Zilei > Actualitate > O furtună solară deosebit de intensă va lovi Pământul pe 13 mai. Cât de periculoasă este şi ce pagube va produce. FOTO
O furtună solară deosebit de intensă va lovi Pământul pe 13 mai. Cât de periculoasă este şi ce pagube va produce. FOTO

O furtună solară deosebit de intensă va lovi Pământul pe 13 mai. Cât de periculoasă este şi ce pagube va produce. FOTO

O furtună solară cu o viteză de peste 1,3 milioane de kilometri pe oră va ajunge pe Pământ joi, provocând probleme la navigația aeriană, a sateliților, recepţionarea undelor radio şi a comunicațiilor.

O furtună solară puternică atinge Pământul, după ce a călătorit cu o viteză de 1,3 milioane de kilometri pe oră. Aceasta a fost declanșată de petele solare, care reprezintă niște regiuni întunecate ale astrului nostru, cu o temperatura de peste 3.500 de grade Celsius. Petele solare sunt dungi întunecate de pe suprafața Soarelui, care sunt de obicei mai reci decât restul stelei.

Când oamenii de știință susțin că sunt „mai reci”, înseamnă că temperatura medie a unei pete solare este întotdeauna peste 3.500 de grade Celsius, deși temperatura medie a suprafeței Soarelui este de 5.500 de grade Celsius.

Cu toate acestea, pe măsură ce câmpul magnetic se întărește, energia din pata solară crește, putând avea ca rezultat o erupție solară sau o ejecție a masei coronare (CME).

Soare

Potrivit astronomilor, ar putea atinge Pământul pe 13 mai

În acest caz, ar putea cauza probleme tehnologiei bazate pe satelit. Se poate spune că ar putea declanșa o furtună geomagnetică din clasa G1, potrivit experţilor spațiali.

Potrivit NASA , o furtună solară de această intensitate poate provoca „fluctuații ale rețelei electrice” și poate avea „un efect minor asupra operațiunilor prin satelit”.

Puternica furtuna geomagnetica, aflată în desfășurare, va produce şi Aurore Boreale pe cerul nopții, după amurg, în Europa Centrală şi în Statele Unite, a anunțat John David McKinnon din Alberta, Canada.

Soare

Acest lucru se datorează faptului că atunci când fotonii bombardează bariera magnetică a Pământului, acesta se extinde, făcând semnalele satelitului mai greu de recepționat

„Sosește un CME”, a scris astronomul Tony Phillips pe site-ul Space Weather. Norul de furtună solară, care a fost aruncat spre Pământ de un filament de magnetism în erupție pe 9 mai, este prevăzut să apară pe 12 sau 13 mai.

Acest gen de furtună se produce doar de 100 de ori pe ciclul solar, care se întinde pe o durata de 11 ani, potrivit Administratiei Naționale a Oceanului si Atmosferei (NOAA) din Statele Unite, scrie natureworldnews.