Ce nu se vede și trebuie să știm. Explicațiile din spatele unui fenomen unic
- Ionel Sclavone
- 16 aprilie 2021, 14:34
Pământul este acoperit, în fiecare an, de mai bine de 5.000 de tone de praf - micrometeoriți - provenit din spațiul cosmic.
Peste 5.000 de tone de praf de origine extraterestră, provenit din spațiu, se răspândesc pe Pământ, în fiecare an. Acesta provine de la comete și asteroizi. Particulele de praf provenit din spațiu trec prin atmosferă și dau naștere la fenomenul stelelor căzătoare.
Aceste date au fost furnizate în baza unui studiu realizat în cadrul unui program internațional care se desfășoară de aproape 20 de ani de către oamenii de știință de la CNRS, Universitatea Paris-Saclay și Muzeul Național de istorie naturală, cu sprijinul institutului polar francez, conform earthmysterynews.com.
Potrivit cercetării, publicată în revista Earth & Planetary Science Letters, 5.200 de tone de micrometeoriți ajung pe suprafața pământului în fiecare an.
Oamenii de știință au stabilit că micrometeoriții au căzut întotdeauna pe planeta noastră. Aceștia sunt particule provenite din spațiu, de la comete și de la asteroizi care măsoară câteva zecimi până la sutimi de milimetru.
Cum s-a ajuns la rezultatele studiile
Pentru a colecta și analiza aceste particule, în ultimele două decenii au fost organizate șase expediții în Antarctica. Acestea au fost conduse de cercetătorul CNRS Jean Duprat și s-au desfășurat în zona stației franco-italiană Concordia (Dome C). Dome C este un loc ideal pentru colectarea acestor microparticule datorită ratei mici de acumulare a zăpezii și absenței aproape în totalitate a prafului terestru.
Expedițiile au colectat suficiente informații despre particulele extraterestre pentru a măsura masa acumulată pe Pământ, pe metru pătrat, într-un an. În urma acestor calcule a rezultat o cantitat totală de 5.200 de tone pe an.
Aceasta este principala sursă de materie extraterestră de pe planeta noastră. O comparație fluxului de micrometeoriți care trec prin atmosferă și se depun pe pământ arată că cea mai mare cantitate, în proporție de 80%, provine de la comete. Restul, de 20% provine de la asteroizi.
Aceste informații sunt valoroase pentru cercetători deoarece îi ajută să înțeleagă mai bine rolul pe care l-au jucat aceste particule, din spațiu, în apariția apei și a moleculelor carbonice la începutul vieții pe Pământ.