Evenimentul ZileiSocialMai este absolut necesară dezinfectarea suprafețelor, alimentelor și obiectelor? Răspunsurile unui profesor de sănătate publică

Mai este absolut necesară dezinfectarea suprafețelor, alimentelor și obiectelor? Răspunsurile unui profesor de sănătate publică

Mai este absolut necesară dezinfectarea suprafețelor, alimentelor și obiectelor? Răspunsurile unui profesor de sănătate publică
Profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, a explicat cum ar trebui să dezinfectăm produsele alimentare și alte obiecte cu care intrăm în contact, pentru a ne proteja de o posibilă infecție cu virusul SARS-CoV-2.

Răzvan Cherecheș a explicat cum ar trebui să dezinfectăm produsele alimentare și alte obiecte cu care intrăm în contact, pentru a ne feri de o posibilă infectare cu coronavirus. În urmă cu un an, se dezinfecta totul, de la suprafeţe, la străzi, clanţe şi inclusiv produse alimentare. Astfel, șansele ca cineva să se infecteze cu noul coronavirus în urma atingerii unor suprafețe sunt foarte mici, a explicat specialistul.

Dezinfectarea mai este necesară?

De teama infectării cu noul coronavirus, în urmă cu un an, se dezinfecta totul, de la suprafeţe, la străzi, clanţe şi inclusiv produse alimentare. Mai este necesar să facem asta și acum? Întrebărea revine și frământă pe mulți oameni și specialiștii în sănătate publică încearcă să dea un răspuns mulțumitor.

„Pentru cei care nu lucrează sau vizitează des spitalele ori alte instituţii de sănătate răspunsul este cel mai probabil că nu, dar spălaţi-vă pe mâini”, a explicat profesorul de sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheş, într-un clip pe Facebook.

Probabilitatea de infecție cu COVID-19 de pe suprafețe este extrem de scăzută

Profesorul de sănătate publică a mai adăugat și că șansele ca cineva să se infecteze cu noul coronavirus în urma atingerii unor suprafețe sunt foarte mici: „La începutul epidemiei, când s-au luat probe de pe suprafeţe, paturi, mese, clanţe din spitale şi din alte zone s-a găsit ARN de virus. Problema este următoarea: ARN-ul de virus supravieţuieşte în mediu exterior, dar are viabilitatea foarte scăzută.

A putut fi ţinut în viaţă în condiţii de laborator. Probabilitatea de infecţie cu COVID-19 de pe suprafeţe este extrem de scăzută: ar trebui să lingă clanţa o persoană infectată, iar tu să atingi imediat cu mâna clanţa şi s-o bagi apoi în gură ca să te infectezi. Chiar dacă probabilitatea luării virusului de pe suprafeţe este foarte redusă, spălarea pe mâini previne 100% probabilitatea de infecţie de pe suprafeţe”.


Accesează: