Evenimentul Zilei > International > Palestina a pus piciorul în prag. Noi contre cu Israelul. Care este motivul disputei
Palestina a pus piciorul în prag. Noi contre cu Israelul. Care este motivul disputei

Palestina a pus piciorul în prag. Noi contre cu Israelul. Care este motivul disputei

Noi contraziceri între autoritățile din Palestina și Israel. De data aceasta, pe tema vaccinurilor împotriva noului coronavirus.
Palestina anulează acordul cu Israel, care prevede un transfer de doze de vaccin. Acestea ar fi urmat să fie furnizate populației din Cisiordania. Deși autoritățile din Israel susțin că dozele se mai pot administra în timp util, Palestina spune că nu acceptă seruri „în pragul expirării”.

Contraziceri între Palestina și Israel

Anunțul anulării transferului de doze a fost făcut de premierul Mohammad Shtayyeh. după ce Palestina a primit prima tranșă ce a constat în 100.000 de doze.

Liderii din Cisiordania sunt acuzați de palestinieni că acceptă vaccinuri „sub standardul” normal de eficiență. Presa israeliană a transmis, însă, că „vaccinurile sunt bune”. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății.

Deși Israel nu a transmis care este data de expirare a serurilor date spre imunizare, portalul de știri Ynet a transmis că vaccinurile prevăd ca dată de expirare sfârșitul lunilor iunie și iulie, iar autoritățile israeliene au furnizat Palestinei aceste doze tocmai pentru a evita ca acestea să expire și să nu mai poată fi utilizate ulterior.

Sunt și doze de vaccin care expiră peste câteva luni

„Echipele din minister au descoperit că vaccinurile pe care le-am primit din Israel nu corespund specificațiilor, așa că guvernul (Autorității Palestiniene) a decis să le returneze”, a declarat Mai al-Kaila, ministrul sănătății din cadrul Autorității Palestiniene.

Israel a furnizat seruri de imunizare împotriva noului coronavirus, care, spre deosebire de cele anterior amintite, expiră peste mai multe luni de zile. Palestina, însă, nu este sigură în ceea ce privește eficiența acestor vaccinuri.

De menționat este faptul că, în schimbul dozelor de vaccin pe care le-a transferat către Cisiordania, Israel urma să primească un nou set de doze Pfizer. Potrivit declarațiilor premierului Naftali Bennett, acestea ar fi urmat să fie furnizate în luna septembrie, respectiv luna octombrie.

436.275 de palestinieni s-au imunizat împotriva noului coronavirus cu prima doză de vaccin, în săptămâna curentă. Aproximativ la 260.000 dintre cetățeni li s-au administrat ambele doze de ser. Populația din Cisiordania se ridică la 2, 7 milioane de palestinieni, iar cea din Fâșia Gaza la 2 milioane, potrivit antena3.