Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Ce se întâmplă acum în Israel. Autoritățile au mai cumpărat alte zeci de milioane de doze de vaccin
Exclusiv. Ce se întâmplă acum în Israel. Autoritățile au mai cumpărat alte zeci de milioane de doze de vaccin

Exclusiv. Ce se întâmplă acum în Israel. Autoritățile au mai cumpărat alte zeci de milioane de doze de vaccin

Programul național de vaccinare – care nu este unul obligatoriu, dar pe care populația l-a văzut ca fiind singura ”armă” împotriva COVID-19 -, a dat rezultate extraordinare în Israel.

Sunt câteva zile de când pe lista neagră a celor răpuși de virusul ucigaș nu mai apare numele nici unui cetățean din Israel, adică nu se mai moare de coronavirus! Iar sistemul de sănătate este mai mult decât relaxat când în spitalele din întreaga țară nu sunt mai mult de 157 de pacienți aflați în stare gravă, dar stabilă. Însă, autoritățile de la Ierusalim nu se mulțumesc doar cu această uriașă victorie, ci țintesc mult mai departe. De aceea, au făcut o investiție extrem de importantă, un contract pentru viață, care îi va proteja pe israelieni și pentru următorii ani!

Vaccinarea în masă, antidotul pentru coronavirus

Israel este o țară unde promisiunile legate de strategia de luptă împotriva COVID-19 nu au rămas doar vorbe care să liniștească populația. Nu au îmbrăcat haina politicului. Carantina severă care a avut loc în urmă cu trei luni, măsură restrictivă împletită perfect cu campania de vaccinare gândită strategic pe grupe de vârstă și profesionale, a fost combinația perfectă în acest război pe viață și pe moarte.

A fost antidotul care, așa cum a prezentat Evenimentul zilei în exclusivitate, i-a readus pe israelieni la o viață normală. Fără măști pe stradă și cu restricții în ceea ce privește deplasarea și accesul în locurile publice: restaurante, baruri sau piscine (n.r. cu ajutorul pașaportului verde de vaccinare). O libertate în fața bolii pe care israelienii și-au recâștigat-o de curând atunci când autoritățile au decis, la finele a ceea ce specialiștii au denumit valul trei pandemic, ridicarea aproape a tuturor restricțiilor.

”De câteva zile nu s-a s-a mai înregistrat nici un deces cauzat de coronavirus!”

”Cifrele sunt de partea noastră și arată cât de mare este victoria în fața maladiei ucigașe, unde s-a ajuns față de acum trei luni. Astăzi, în Israel sunt doar 1.820 de bolnavi activi de coronavirus, față de aproape 9.000 de cazuri zilnice cât erau în ianuarie. În spitale avem 157 de pacienți în stare gravă, față de 1.200 la începutul acestui an. La ventilator sunt  82 de infectați cu COVID-19 față de 500 de bolnavi cât erau  îngrijiți în plin val 3. În toată țara sunt între 100 și 200 de cazuri pe zi, toate din tulpina britanică, cu forme ușoare și medii. Și, foarte important, de câteva zile nu s-a s-a mai înregistrat nici un deces cauzat de coronavirus! Ce putem să spunem? E foarte bine! E o victorie uriașă!”, ne-a explicat Herman Berkovits, medicul cu origini românești care are în mâini viața lui Beniamin Netanyahu, liderul de la Ierusalim.

Grădinițe și școli deschise: experiment reușit

De aceea, autoritățile israeliene au luat decizia nu numai de a renunța la mai toate măsurile restricitive și de a permite populației să se miște liber, ci au deschis porțile grădinițelor și ale școlilor. De mai bine de o săptămână, de la prichindei și până la liceeni s-au întors în clasele lor unde au dispărut acele ”capsule” din plexiglas care îi separau în bănci între ei, pentru protecția împotriva virusului. Este, spun specialiștii, un soi de expriment reușit pentru că de când s-a recurs la această măsură au fost înregistrate doar câteva cazuri de COVID-19 printre copii. În acest context, specialiștii israelieni sunt convinși că nu va mai fi nevoie și de vaccinarea copiilor mici, ce au sub 12 ani, pe care inițial, o luaseră în calcul.

”A trecut o săptămână și ceva și totul e sub control. Sunt doar câteva cazuri de îmbolnăvire în școli și grădinițe. Experimentul cu întoarcerea copiilor la ore și la grădiniță a reușit, cel puțin deocamdată. Suntem însă în alertă pentru a depista la timp orice caz, pentru a nu se ajunge la focare. Oricum, nu mai vaccinăm copiii sub 12 ani, așa cum ne propusesem. Nu mai e nevoie. E deja o imunizare aproape colectivă. O dată ce vom face vaccinarea copiilor între 12 ani și 16 ani vom putea vorbi de o imunizare colectivă. În două, trei săptămâni sperăm să primim aprobarea de la instituțiile sanitare din America și Iseael pentru declanșarea campaniei de vaccinare a tinerilor ”, a mai explicat medicul Berkovits.

Contract pentru viață: au cumpărat 20.000.000 de doze de ser

Cum s-a ajuns la această victorie istorică a oamenilor împotriva virusului care a lovit întreaga planetă? În Israel a fost carantina. Și vaccinul pe care și l-au făcut aproape 60 la sută din israelieni, procent la care se adaugă și cei aproape un milion de oameni care au trecut prin boală. Matematica arată că acum au anticorpi peste șase milioane de oameni, adică 70 la sută din populația țării.

Însă, autortiățile de la Ierusalim nu sunt mulțumite doar cu atât. La nivel guvernamental au fost semnate contracte cu doi dintre furnizorii de vaccinuri – Pfizer și Moderna -, și au fost deja achiziționate 20.000.000 de doze de ser! Un contract pentru viață care asigură serul de imunizare până în anul 2022. Și, pentru că lucrurile nu se opresc aici în ceea ce-i privește pe israelieni și lupta cu COVID-19, guvernul a încheiat convenții cu Pfizer pentru a beneficia de vaccinuri și după 2022!

”Va fi nevoie, ca la gripe, de vaccinuri repetate ciclic”

”Vrem să fim primi. Chiar dacă acum e bine, nu lăsăm garda jos. Pot apărea tot felul de tulpini, de derivații ale virusului și vrem să fim pregătiți. S-au încheiat convenții cu Pfizer pentru a ne asigura serul în cazul aparițiilor altor tulpini. Asta pe lângă cele 20.000.000 de doze pe care Israelul deja le-a luat și le-a achitat, vaccinuri care ne vor asigura imunizarea până în 2022.

Pentru că trebuie să ținem cont de  studiile care au arătat că anticorpii sunt activi până la un an în corpul a 95 la sută dintre oameni. Deci va fi nevoie, ca la gripe, de vaccinuri repetate ciclic. În cazul a cinci la sută, vaccinul nu reacționează. Probleme pot fi în cazul celor cu transplant de rinichi unde doar 37 la sută dintre pacienți dezvoltă anticorpi și în cazul celor care au făcut transplant de ficat unde procentul este de 47 la sută. Lor s-ar putea să li se adinistreze o a treia doză de vaccin sau un alt ser, dedicat lor”, a dezvăluit doctorul Herman Berkovits care este planul Israreului în lupta cu coronavirusul.

O dată ce virusul este, iată, extrem de bine controlat, în Israel au reapărut, firesc, bolile ce dispăruseră ca prin farmec: alergii, infecții respiratorii obișnuite, durerile în gât. Motiv pentru care israelienii cer consulatații fie direct în cabinetele medicilor de familie, fie în sistem on-line.

CITIȚI ȘI: Adio, mască de protecţie în aer liber! Toate detaliile despre vestea anului