Pakistanul reevaluează cooperarea cu SUA şi NATO, după atacul de la frontieră | VIDEO

Pakistanul reevaluează cooperarea cu SUA şi NATO, după atacul de la frontieră | VIDEO

Pakistanul va reevalua cooperarea cu SUA şi NATO după ce Alianţa a lovit un punct de control al armatei pakistaneze, omorând cel puţin 24 de oameni, relatează BBC.

UPDATE 2. Mii de oameni s-au adunat în faţa Consulatului SUA din oraşul Karachi, pentru a protesta faţă de atacul trupelor NATO de vineri noaptea. Potrivit Reuters, mulţimea furioasă strigă "Jos America". Un bărbat s-a urcat pe gardul ce împrejmuieşte reşedinţa americană, extrem de bine apărată, şi a înfipt un drapel pakistanez pe sârma ghimpată. UPDATE 1. Cele 24 de victime ale atacului aerian din Pakistan au fost înmormântate, azi. Posturile de televiziune au arătat sicriile soldaţilor, îmbrăcate în steagul alb-verde pakistanez, în timpul unei ceremonii ce a avut loc la sediul central al comandamentului regional din Peshawar, la care a participat şi şeful armatei, generalul Ashfaq Kayani.

Ministrul de externe Hina Rabbani Khar a vorbit la telefon cu secretarul de Stat american, Hillary Clinton, azi-dimineaţă, pentru a-i povesti despre "furia profundă resimţită în întreaga ţară faţă acest incident". "Evenimentul nefericit anulează toate progresele făcute de cele două ţări pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre ele şi forţează Pakistanul să revizuiască termenii angajamentului faţă de SUA şi NATO". a explicat ministrul potrivit agenţiilor internaţionale.   Un comitet condus de premierul Yousuf Raza Gilani a decis, de asemenea, să închidă căile de aprovizionare ale NATO, autorul atacului de la graniţa afgană. SUA au subliniat importanţa relaţiilor cu Pakistanul şi au precizat că vor acorda sprijin organizaţiei nord-atlantice în anchetarea incidentului.

Generalul de brigadă al NATO Carsten Jacobson a transmis condoleanţe Pakistanului şi a spus că Alianţa investighează cum s-a produs incidentul. Yousuf Gilani a numit atacul "un grav amestesc în suveranitatea Pakistanului". Rute blocate

Greşeala ar putea costa NATO foarte mult, pentru că Alianţa se bazează în mare măsură pe rutele din Pakistan pentru a-şi aproviziona personalul implicat în războiul din Afganistan.

După o reuniune a comitetului pentru apărare a guvernului de la Islamabad, cerută de Gilani, guvernul a decis că va revizui şi va regândi toate programele de cooperare cu NATO, SUA şi misiunea internaţională ISAF, inclusiv în domeniul diplomatic, militar, politic şi al serviciilor secrete.

Potrivit ultimelor informaţii, traficul NATO a fost blocat deja la două puncte de trecere a frontierei între Pakistan şi Afganistan, la Torkham şi Chaman. De asemenea, Statelor Unite li se va cere să evacueze, în 15 zile, baza aeriană de la Shamsi, pe care SUA o folosesc pentru a lansa avioanele fără pilot. Jurnaliştii BBC spun însă că Pakistanul a mai cerut acest lucru şi s-ar putea ca baza aeriană respectivă să fie deja părăsită. Executivul pakistanez l-a convocat deja pe ambasadorul SUA pentru a da explicaţii legate de acest incident, precizează sursa citată. Forţe speciale

Atacul a avut loc pe timpul nopţii, la punctul de frontieră Salala, la circa 2,5 km de la graniţa afgană, la ora 02.00, ora locală, (vineri seara, ora 23.00, ora României). Armata pakistaneză a declarat că elicoptere şi avioane de luptă au lovit două posturi de control de la graniţă, ucigând 24 de oameni şi rănind alţi 13. Oficialii locali au spus că cele două puncte de frontieră se aflau la o distanţă de 300 de metri unul de altul, despărţiţi de un vârf muntos.

Autorităţile pakistaneze susţin că nu exista nicio activitate militară în zonă, iar majoritatea soldaţilor pakistanezi dormeau. Ei spun că NATO a observat zona şi avea date despre posturile respective şi nu ar fi trebuit să deschidă focul. Tabăra talibanilor Generalul Jacobson a declarat că o forţă comună NATO-Afganistan se afla în zonă, când a apărut o "situaţie tactică la sol", fără a preciza mai multe detalii. S-a solicitat ajutor aerian imediat, deşi se ştia că există riscul de a produce victime.

Surse militare au declarat pentru BBC că forţele speciale americano-afgane se aflau într-o misiune în zonă, unde aveau informaţii că se afla o tabără de antrenament a talibanilor. Ei au spus că misiunea a fost atacată dinspre un post din interiorul Pakistanului şi au primit permisiunea din partea cartierului general al ISAF să răspundă cu foc.

Trupele pakistaneze au fost implicate în lupta contra talibanilor din regiunea de frontieră cu Afganistanul. Sute de militanţi au rezistat încercărilor repetate ale forţelor de securitate de a-i elimina din sudul şu sud-estul regiunii.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/GenDLcoD0D4" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News