Majoritatea pakistanezilor vor ca tara lor sa devina un stat islamic democratic, dar nu au incredere in Statele Unite si in razboiul impotriva terorismului, potrivit unui sondaj dat publicitatii ieri, relateaza Reuters.
Sondajul, finantat de Institutul American pentru Pace (USIP), a fost efectuat inainte de decretarea starii de urgenta de catre presedintele Pervez Musharraf si asasinarea fostului premier Benazir Bhutto in decembrie 2007.
Rezultatele, date publicitatii cu sase saptamani inainte de alegerile generale programate pentru data de 18 februarie, dezvaluie ca majoritatea pakistanezilor considera democratia in totalitate compatibila cu Islamul. Circa 60 la suta dintre respondenti s-au pronuntat in favoarea democratiei, sustinand in acelasi timp ca legea islamica (Sharia) ar trebuie sa joace un rol mai mare in domeniul juridic.
"Se observa ca nu exista nici un subgrup laic major pro-occidental in Pakistan. Populatia vrea mai mult Islam. Aceasta nu considera ca Pakistanu este destul de pios sau ca valorile islamice sunt transpuse adecvat in viata de zi cu zi", a declarat Steven Kull, directorul WorldPublicOpinion.org, o organizatie neguvernamentala afiliata Universitatii Maryland care a coordonat sondajul.
Kull a declarat ca un numar mare de alegatori moderati pot fi regasiti in segmentul de 64 de procente dintre pakistanezi care au precizat ca sustin reformarea scolilor religioase, considerate drept sursa de propagare a fundamentalismului islamic.
Sondajul arata ca 59 la suta dintre pakistanezi se pronunta impotriva ingerintei in viata publica a conservatorilor islamisti, fenomen intitulat sugestiv "talibanizare", a declarat el.
Pakistanezii il sustin pe Bin Laden
Peste doua treimi dintre pakistanezi au declarat ca nu au incredere ca Stale Unite actioneaza in mod responsabil la nivel global, in timp ce 70 de procente cred ca obiectivul vizat de Washington este slabirea si divizarea Islamului.
Aproximativ jumatate dintre ei dezaproba relatiile dintre Pakistan si Statele Unite, precizand ca Washingtonul controleaza majoritatea evenimentelor majore de pe plan intern.
Circa 60 la suta dintre persoanele chestionate au declarat ca activitatea retelei al-Qaida si a insurgentilor talibani reprezinta o amenintare la adresa intereselor vitale nationale pentru urmatorii zece ani.
Aproximativ 31 la suta si-au exprimat o opinie favorabila la adresa liderului al-Qaida, Osama ben Laden, in timp ce 19 procente au pareri impartite despre el. Aproape 40 la suta dintre respondenti se opun capturarii sale in cazul in care ar fi descoperit in interiorul granitelor pakistaneze.
Peste 75 la suta au declarat ca autoritatile nu ar trebui sa permita trupelor straine sa ii urmareasca pe militantii al-Qaida si pe talibani pe teritoriul pakistanez.
Sondajul are o marja de eroare de 3,3 procente si a fost efectuat pe un esantion de 907 persoane, in 19 orase pakistaneze, in perioada 12-18 septembrie 2007.