Păduchii, din ce în ce mai greu de ucis! Școlile românești sunt năpădite de cel mai supărător parazit.

Păduchii, din ce în ce mai greu de ucis! Școlile românești sunt năpădite de cel mai supărător parazit.

Anul trecut, au fost aproximativ 6.000 cazuri de păduchi la copiii care frecventează o formă de învățământ. Anul acesta, la început de toamnă, s-a făcut recensământul în 36 de județe, unde au fost întregistrate 5.000 de cazuri de păduchi, conform datelor comunicate Evenimentului zilei, de Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Acesta este, în schimb, numai vârful icebergului, deoarece sunt doar cazurile descoperite de cadrele medicale detașate în unitățile școlare, dar există un număr cel puțin dublu al celor nedeclarați, aceștia fiind membri ai familiei sau copiii ținuți acasă. De asemenea, este important de precizat că nu toate aceste îmbolnăviri sunt cu raportare obligatorie, ceea ce înseamnă că pot exista cazuri de pediculoză care nu apar în cifrele oficiale, iar situația din România este cu mult mai gravă.

La fiecare început de an școlar, în unitățile de învățământ din țară, de la grădinițe și până la licee, se efectuează triajul epidemiologic de către medicii de familie și cadrele medicale abilitate. Scopul acestei acțiuni este de a evita răspândirea bolilor infecţioase şi parazitare în aceste unități. Anul acesta, conform datelor furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică din 36 de județe, au fost descoperiți 5.000 de copii cu pediculoză, 50 cu scabie, 5.800 cu angine și aproximativ 1.000 de cazuri de micoze.

Le place la oraș Conform Ordinului 1955/95 al Ministerului Sănătății, cabinetele medicale școlare sunt obligatorii doar în structura funcțională a unităților de învățământ din mediul urban, triajul epidemiologic în mediul rural fiind efectuat de către medicii de familie. Astfel, în urma controalelor din unitățile de învățământ s-a constatat că cele mai multe cazuri de păduchi au fost depistate la oraș, comparativ cu cazurile din mediul rural: 2.900 de cazuri în mediul urban și 2.000 de cazuri în mediul rural. Un copil care are păduchi transmite acest parazit și persoanelor din familie, iar astfel putem spune că, la un simplu calcul, numărul se dublează sau chiar se triplează.

 La recontrol, copiii încă aveau păduchi

Conform normelor sanitare în vigoare, după ce se realizează primul control, cazurile depistate cu pediculoză au fost izolate la domiciliu, iar părinţii au fost informați cu privire la tratamentul bolii. Revenirea micuților în colectivitate se poate face abia după vindecare, obligatoriu cu aviz epidemiologic. În județul Bacău, în urma recontrolului, 40% dintre cei depistați cu pediculoză încă mai prezentau paraziții. Și în județul Constanța, în urma recontrolului, 25% dintre copii încă mai aveau păduchi, ceea ce denotă că aceștia sunt tot mai greu de stârpit.

 „Unu din trei copii va cădea victimă!”

Medicul Tudor Ciuhodaru (foto) a explicat pentru EVZ că unul din trei copii va face, la un moment dat, păduchi. Nu sunt neapărat un semn al igienei precare sau al sărăciei. Procesul de înlăturare a paraziților începe prin aplicarea tratamentului medical corect, apoi prin informarea celor cu care s-a intrat în contact pentru limitarea infecției și pentru a evita o recidivă. Orele de educație sanitară realizate, o oră sau două pe an, în cadrul orelor de dirigenție, nu sunt suficiente. Aceste ore au fost introduse ca și opționale cândva. Aceste elemente despre sănătate ar trebui cunoscute ca alfabetul sau ca tabla înmulțirii. Copiii trebuie să fie învățați să nu folosească obiectele de toaletă în comun, să nu folosească aceleași prosoape, același echipament sportiv, să fie respectate regulile individuale de igienă. Lucrurile astea care par aparent banale ar trebui foarte bine învățate. Prin acest mod ar scădea rata de transmisie a acestor păduchi și nu numai! Igiena individuală și igiena colectivității sunt pe primul plan”, a conchis medicul.

Școli din categoria „Așa DA”

Există și școli despre care putem spune că fac parte din categoria „așa da”. De câțiva ani, la Școala Gimanzială Nr. 23 „Constantin Brâncoveanu” (foto) din Constanța, nu s-au mai înregistrat cazuri de pediculoză. Profesorul Ionuț Pandele, directorul adjunct al unității de învățământ, a explicat pentru EVZ care este soluția cheie pentru a reduce la zero aceste cazuri. „Punem un accent deosebit pe ce înseamnă igienă. Copiii sunt învățați din primii ani de școală să se spele obligatoriu pe mâini, și cum să o facă corect. Mereu ne asigurăm că nu lipsește săpunul din băile din școală, care este necesar pentru micuți. Deasemenea, diriginții și învățătoarele vorbesc de fiecare dată cu părinții și le explică pericolul la care își supun copiii dacă ceea ce învață la școală nu folosesc și acasă. Nu de puține ori am discutat despre păduchi, despre cum se pot feri, dar și de alte lucruri cu privire la sănătatea lor. Asistentul medical din cadrul școlii face controale foarte dese copiilor, ca întregul colectiv să nu fie afectat, iar în orele de consiliere educațională, prin tot felul de jocuri, le aducem în prim plan copiilor ce se poate întâmpla dacă nu au o igienă corespunzătoare. Aceasta ar fi cheia pentru a nu avea niciun caz de pediculoză sau alte boli care transmisibile”.

Sfatul psihologului

„În momentul în care un copil de la școală are păduchi, este foarte important felul în care adulții din jurul lui (învățător/profesori) reacționează și cum se poartă față de acest copil. O stigmatizare sau o evitare a copilului nu sunt și nu vor fi niciodată o soluție. Copilul se va simți respins în cazul acesta. Dacă „vestea" ajunge și la colegii de clasă, există posibilitatea ca aceștia să râdă de cel în cauză și să-l evite, pentru a nu lua și ei păduchi. Este importantă o atitudine empatică și răbdătoare din partea adulților”, a declarat pentru EVZ, psihologul Claudia Soare (foto).

 Tratamentele sunt accesibile

În farmacii sau pe internet, există foarte multe tratamente împotriva păduchilor. Prețurile încep de la 15 lei și pot ajunge până la 100 de lei, dacă vorbim despre pieptene aspirator împotriva acestor paraziți. După ce păduchii au dispărut este recomandat, de asemenea, a se folosi o dată pe săptămână un spray de prevenire. Prețul acestui produs este aproximativ 50 lei.

Metodele tradiționale distrug scalpul

Metodele tradiționale de combatere a păduchilor nu sunt recomandate. În primul rând, pentru că există soluții testate dermatologic și blânde cu pielea, iar în al doilea rând, pentru că o substanță foarte iritantă, precum gazul, poate afecta grav pielea, părul și ochii. „Gazul este un factor de risc, este dăunător și poate provoca alergii grave, răni sau afecțiuni ale ochilor”, explică medicii.

Județ Nr. cazuri 2019 Județ Nr. cazuri 2018 1 Neamț 364 Neamț 343 2 Constanța 351 Harghita 332 3 Mureș 292 Vaslui 330 4 Harghita 253 Sibiu 300 5 Teleorman 240 Buzău 236 6 Buzău 229 București 234 7 Iași 196 Hunedoara 195 8 Ialomița 181 Bacău 192 9 Satu Mare 177 Galați 160 10 Sibiu 171 Vâlcea 152 11 Bacău 168 Timiș 136 12 Maramureș 166 Bistrița Năsăud 133 13 Dolj 158 Bihor 131 14 Hunedoara 155 Botoșani 131 15 Covasna 154 Călărași 130

 

Ne puteți urmări și pe Google News