Pentagonul a dezvăluit Armatei ruse unde se află localizate trupele speciale americane în Siria, pentru ca zonele respective să fie ocolite de loviturile aeriene ale Moscovei.
Informația demonstrează un nivel dezvoltat al colaborării dintre cele două țări, apreciază experții de la Military Times, cu mult peste „memorandumul de înțelegere” („memorandum of undestanding” – MOU) semnat în octombrie și care viza prorocoalele de siguranță pentru echipajele care operează în spațiul aerian al Siriei.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a declarat joi:
„Le-am furnizat o zonă geografică de care le-am cerut să nu se atingă, din cauza riscului pentru forțele americane.”
Oficialul american a explicat:
„Am luat această măsură pentru a le asigura protecția într-o situație periculoasă; a fost o cerere pe care le-am făcut-o rușilor în afara memorandumului de înțelegere.”
Peter Cook a ținut să puncteze:
„Până acum, (rușii) au onorat cererea noastră.”
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a completat, adăugând că oficialii din Departamentul american al Apărării fac schimb de informații cu omologii lor ruși. Totuși, Peter Cook a refuzat să spună dacă există un acord scris între cele două părți.
Memorandumul de înțelegere oficial dintre Statele Unite și Rusia a fost încheiat în octombrie, după ce Moscova a lansat campania de lovituri aeriene în Siria. Divergențele scopurilor urmărite de fiecare dintre părți a făcut ca documentul să cuprindă un număr restrâns de prevederi.
În decembrie, Statele Unite au început să trimită echipe de câte 50 de luptători din forțele speciale în nord-estul Siriei pentru a sprijini trupele rebelilor. Simultan, Washingtonul a informat Moscova despre localizarea acestora, a declarat la rândul său Generalul locotenent Charles Brown Jr. șeful Centrului de Comandă al Forțelor Aeriene americane, într-o conferință de presă la sediul său din Qatar.
Generalul Brown a arătat că înțelerea ruso-americană este reciprocă:
„Rușii ne-au furnizat și ei anumite zone – anumite aeroporturi – de care sunt preocupați, și de care nu vor să ne apropiem, și, serios, nu zburăm pe acolo. Așa că nu a fost nici o problemă.”
Presa locală a informat în mai multe rânduri că forțele americane au cucerit baza aeriană Rmeilan, din nord-estul Siriei, în zona kurdă, lângă frontierele Irakului și Turciei.
Până de curând, această bază a fost ocupată de forțele kurde, dar acestea au predat-o americanilor, prevenind astfel ea să fie atacată de turci.
În același timp, site-ul israelian Debka vorbește despre o înțelegere mult mai amplă între Obama și Putin, un fel de acord de împărțire teritorială tip Yalta, și anume ca americanilor să le revină teatrul de operațiuni din Estul Eufratului, în timp ce rușilor le revine partea de vest.
În discursul său din 28 septembrie 2015, de la sediul ONU din New York, Vladimir Putin a citat Yalta ca pe un model de înțelegere între Rusia și Occident.