Pact pentru îmbunătățirea legislației fiscale

Pact pentru îmbunătățirea legislației fiscale

Sistemul de norme care reglementează fiscalitatea trebuie simplificat, eficientizat. Totodată, mediul de afaceri are nevoie de stabilitate în privința taxelor și impozitelor

La începutul săptămânii a fost lansat spre semnare publică, la sediul Camerei de Comerț, Pactul pentru Fiscalitate, un document prin care reprezentanții mediului de afaceri și ai unor instituții publice se angajează să lucreze pentru îmbunătățirea legislației fiscale. Documentul fusese publicat spre dezbatere publică în decembrie 2014. „România are nevoie de niveluri rezonabile ale taxelor și impozitelor, de stabilitatea cadrului normativ, de creșterea calității serviciilor de administrare fiscală și de reducerea exponențială a fenomenului evaziunii fiscale. Asumarea principiilor Pactului pentru Fiscalitate de un spectru cât mai larg al societăţii va conduce, fără îndoială, la crearea unui cadru de referinţă pentru autorităţile publice cu competenţe în domeniu”, consideră Mihai Daraban, președintele CCIR. O parte din prevederile acestui pact au fost deja implementate de Guvern, iar altele apar în noul Cod Fiscal, aprobat recent de Parlament, a comentat Anca Laura Ionescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii și Mediului de Afaceri. În opinia lui Mircea Coșea, profesor doctor la Academia de Științe Economice, acest pact poate conduce la „mai multă transparență, corectitudine și încredere în instituțiile statului”.

Documentul a fost înmânat de către Mihai Daraban re p re ze n - tanţilor Parl a m e n t u - lui României. Ambasadorul Austriei, Gerhard Reiweger, şi Ambasadorul Olandei, Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi de afaceri au participat la lansare.

Ce prevede pactul

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezvoltarea domeniilor esen țiale pentru economie depinde de nivelul investițiilor, care sunt încurajate, la rândul lor, de o politică fiscală sănătoasă.

În acest sens, pactul propune: simplificarea și eficientizarea legislației fiscale în scopul creșterii calității mediului de afaceri, stimularea investițiilor și atragerea de investiții directe în economie, depolitizarea, reprofesionalizarea și informatizarea ANAF.

Petiție online

Orice cetățean român, în calitatea sa de contribuabil, poate semna petiția „Pactul pentru Fiscalitate – Pactul pentru România”, online, la adresa www.petitieonline.com/pactfiscal. Partenerii CCIR pentru Pactul pentru Fiscalitate sunt: Academia Română, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Romanian Business Leaders, Consiliul Investitorilor Străini, Confederația Patronală Concordia cu susținerea Consiliului Concurenței și a Consiliului Fiscal.