Într-un moment critic al istoriei americane, un singur om şi muzica lui au salvat de la violenţă un oraş. Evenimentele, aşa cum s-au petrecut, le puteţi urmări în documentarul difuzat de Viasat History : „James Brown a salvat Bostonul”.
5 aprilie 1968. Era dimineaţa care a urmat unuia dintre cele mai tragice evenimente din istoria americană: asasinarea lui Martin Luther King. Marile oraşe americane stăteau pe un butoi cu pulbere, iar la Boston se aşternuse o linişte prevestitoare de furtună.
Primarul Bostonului, Kevin White, era pe cale să anuleze multaşteptatul concert al lui James Brown, tocmai pentru a evita mişcările de stradă.
O decizie riscantă
Existau însă două scenarii, la fel de periculoase. Scenariul 1: Concertul să nu fie anulat. Urmarea: mii de fani, în majori ta tea lor de culoare, să vină în centrul Bostonului pentru un concert al celui supranumit Regele muzicii soul. Acest lucru nu ar fi exclus violenţa, ţinând cont de forţele de ordine alcătuite în majoritate din poliţişti albi. Şi scenariul 2: Anularea concertului. Urmarea: mii de oameni, în majoritatea lor de culoare, venind în centrul Bostonului ca să afle cine i-a interzis lui James Brown să cânte în Boston.
Cel care l-a sfătuit pe White să nu anuleze concertul a fost Tom Atkins, student la Harvard şi singurul reprezentant de culoare în consiliul oraşului. Soluţia propusă de acesta s-a dovedit salvatoare pentru comunitate. Evenimentul a fost televizat, cei care nu au fost la concert au stat în case şi l-au urmărit, în loc să iasă în stradă şi să arunce cu sticle incendiare, aşa cum se întâmpla în New York, Detroit, Chicago sau Washington, marile oraşe cuprinse de revolte.
Vrăjiţi de „Regele muzicii soul”
James Brown şi-a ţinut publicul ca sub o vrajă cu hiturile sale „It’s a Man’s Man’s World”, „Cold Sweat”, „That’s Life”, „Try Me” sau „Please, Please, Please”. Atunci când forţele de poliţie au reacţionat la încercarea fanilor de a ajunge pe scenă, mai aproape de idolul lor, Brown i-a asigurat pe oamenii legii că îi va convinge pe aceştia să se întoarcă la locurile lor. Şi aşa s-a întâmplat.
În acea noapte, muzica a schimbat istoria Bostonului, iar filmul, în regia lui David Leaf , demonstrează cum a fost posibil acest lucru .
În afară de documentele de arhivă, Leaf ne introduce în atmos fera tulbure cu ajutorul ştirilor trans mise de televiziuni înaintea eve nimentului, a imaginilor din timpul concertului, pre cum şi prin interviurile cu mar torii impor tanţi ai acelei zile de o încărcătură emoţională incredibilă.
SÂMBĂTĂ, 23.00, VIASAT HISTORY