Primele cazuri de infectare cu noua variantă de coronavirus din Africa de Sud au fost detectate și în Hong Kong. Acolo, dintre toate locurile, infecția a avut loc într-un hotel de carantină. Hong Kong a devenit un Fort Knox în pandemie. La fel ca și China continentală și Taiwan, funcționează după strategia „Zero COVID”. Turiștilor li se aplică controale stricte la intrarea în țară, carantină obligatorie de două până la trei săptămâni în funcție de țara de origine și obligația de a efectua teste repetate imediat după sosire, în timpul și după perioada de carantină. Persoanele vaccinate trebuie, de asemenea, să respecte restricțiile.
Regulile stricte au efect: în Hong Kong au fost înregistrate în total doar 213 decese cauzate de COVID-19 de la apariția coronavirusului, adică 28 de decese la un milion de locuitori. În Germania sunt înregistrate 1.200 de decese pentru același număr de oameni. Hong Kong este, însă, unul dintre puținele locuri din lume în care varianta Delta, deosebit de contagioasă și dominantă la nivel mondial, nu s-a răspândit.
Până în prezent, practic fiecare lanț de infecție a fost urmărit până la originea sa; de săptămâni întregi nu au existat cazuri locale, ci doar cazuri importate. Procedura strictă a avut recent un alt efect - Regiunea Administrativă Specială Chineză a înregistrat foarte devreme primul caz de variantă de virus posibil problematică B.1.1.529 la un bărbat aflat în carantină. Cu toate acestea, se pare că a fost raportată o altă infecție în hotelul în care erau plasați carantinații.
Turistul din camera #5112, infectat cu varianta B.1.1.1.529
Varianta de coronavirus B.1.1.1.529 a fost prima dată care a fost detectat în Africa de Sud - cazuri sporadice au apărut în alte țări și regiuni. Cazul menționat anterior, din Hong Kong, prezintă tot o infectare cu B.1.1.1.529. Un călător în vârstă de 36 de ani din Africa de Sud a găsit cazare la hotelul Regal Airport după ce s-a întors în regiunea administrativă specială chineză. Pe 11 noiembrie, el s-a mutat în camera 5112 a proprietății. Vis-a-vis, în camera 5111, un oaspete de 62 de ani din Canada sosise cu o zi înainte.
Ambele persoane au fost vaccinate de două ori, dar pe 15 noiembrie, bărbatul din Africa de Sud a fost testat pozitiv primul, iar călătorul din Canada patru-cinci zile mai târziu. După cum a anunțat Ministerul Sănătății din Hong Kong, ambii sunt infectați cu B1.1.529. Acest lucru sugerează că turistul din Africa de Sud a infectat persoana din Canada. Rămâne de văzut cum ar fi putut ajunge virusul de la un turist aflat într-o cameră la altul izolat în alta.
Cum ar fi putut fi transmis virusul la turistul de vis-a-vis
Experții suspectează că oaspetele din camera 5111 a fost infectat pentru că bărbatul din 5112 nu purta o mască convențională, ci o mască cu supapă, precum cele folosite pentru protecția respiratorie industrială. „Aceste măști sunt egoiste”, a spus microbiologul Yuen Kwok-yung din Hong Kong. Ele „filtrează aerul atunci când inspiri, dar când aerul este expirat prin supapă nu este filtrat, ceea ce nu este bine”, a explicat specialistul.
Oaspeții hotelurilor aflate în carantină nu au, în general, voie să părăsească camerele și nici nu li se permită să deschidă ușa decât pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a primi pachete cu alimente sau pentru a scoate sacii de gunoi. După cum relatează South China Morning Post, imaginile de pe o cameră de supraveghere arată că oaspetele din camera 5112 purta fie o mască cu supapă, fie nu purta deloc.
Ușile din ambele camere, care au fost deschise în același timp, ar fi putut fi suficiente pentru a transporta virusul de la un turist la altul, suspectează experții. O transmitere prin intermediul sistemului de ventilație al hotelului pare, de asemenea , posibilă, fiind probabil ca și alte persoane aflate în unitatea de cazare să se fi infectat.
Urme de virus pe mostre de țesut
Autoritatea de sănătate din Hong Kong a declarat că 25 din 87 de mostre de țesut din cele două camere de hotel au prezentat urme ale virusului. Există îndoieli generale cu privire la faptul că hotelurile sunt potrivite ca facilități de carantină. Potrivit Bloomberg, Hong Kong solicită în prezent ca în camerele unor astfel de unități să fie instalate purificatoare de aer pentru a intercepta aerosolii potențial infecțioși - cel puțin în cazul în care un oaspete dorește să facă sport acolo.
Ca răspuns la incidentul de la Regal Airport Hotel, s-a solicitat ca toți ceilalți oaspeți de la același etaj să își prelungească perioada de carantină cu 14 zile - nu în hotel, ci într-o unitate de carantină de stat. În plus, a fost interzisă purtarea măștilor de supapă.
Angajații care sfidează carantina, concediați
De regulă, toate persoanele de contact ale oamenilor infectați din Hong Kong sunt izolate imediat în instalații de stat. Cei care sfidează liniile directoare se confruntă cu sancțiuni severe. La începutul lunii noiembrie, trei piloți de la compania aeriană Cathay Pacific au fost concediați pentru că au încălcat regulile de izolare ale angajatorului lor în timpul unei escale la Frankfurt pe Main și, aparent, au contractat boala acolo. Zeci de colegi și 120 de elevi de la școala unde se predau cursuri pentru piloți au trebuit să intre în carantină.
De la rezultat negativ la încărcătură virală ridicată
În ceea ce privește noua variantă a coronavirusului, cazurile din Hong Kong nu înseamnă nimic bun. „Încărcăturile virale ale acestor doi turiști cu B.1.1.529 din hotel au fost foarte mari”, a scris epidemiologul Eric Feigl-Ding pe Twitter. Acest lucru este valabil în special dacă luăm în calcul că primele teste PCR efectuate pe cei infectați, în carantină, au fost negative. Se pare că varianta ar putea sfida, de fapt, protecția oferită de vaccinare. Este evident că se transmite foarte ușor prin aer.
Feigl-Ding, care lucrează în SUA, este de părere că restricțiile de călătorie au sens, mai ales că Hong Kong a descoperit cazul doar datorită carantinei obligatorii în hotel. „În ce țări occidentale mai există acest lucru? În aproape niciuna. Așadar, nu se poate exclude faptul că B.1.1.529 se găsește de mult timp în mai multe țări, dar nu a fost încă descoperit”, a spus Feigl-Ding.
32 de mutații la nivelul proteinei Spike
Mutația virusurilor este normală și nu orice tulpină nouă reprezintă o problemă. Cu toate acestea, B.1.1.529 prezintă 32 de modificări în așa-numita proteină spike, pe care agentul patogen o folosește pentru a ataca celulele umane. Natura mutațiilor este, de asemenea, un motiv de îngrijorare pentru experți, dar încă nu este clar dacă noua variantă va prevala.
Întrebarea crucială rămâne dacă B.1.1.529 este chiar mai contagioasă decât varianta Delta. În acest caz, răspândirea în lumea occidentală ar putea fi încetinită prin contra-măsuri, cum ar fi restricțiile de călătorie, dar probabil că nu va putea fi oprită pe termen lung. B.1.1.529 va înlocui mai devreme sau mai târziu varianta Delta, la fel cum Delta a înlocuit Alpha.
„Implicațiile asupra sănătății publice rămân neclare”, a declarat Leo Poon, director de laborator la Universitatea din Hong Kong. Este posibil ca unele mutații să reducă eficiența vaccinului, dar acest lucru nu a fost încă determinat. Acest lucru i-ar oferi, de asemenea, un avantaj față de variantele anterioare.