Evenimentul Zilei > Social > Pacienții cronici în mare pericol. Medicii de familie trag semnalul de alarmă, lipsesc medicamente esențiale
Pacienții cronici în mare pericol. Medicii de familie trag semnalul de alarmă, lipsesc medicamente esențiale

Pacienții cronici în mare pericol. Medicii de familie trag semnalul de alarmă, lipsesc medicamente esențiale

Medicamente esențiale pentru tratarea unor boli cronice au dispărut de pe piață. Medicii de familie trag semnalul de alarmă, pacienții care suferă de diabet și de tiroidă sunt în mare pericol.

În acest moment Metformin și a Levotiroxina lipsesc cu desăvârșire din farmacii. ”Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienților cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulți este singura medicație.

Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic ci reprezintă simultant creșterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicații renale, oftalmologice, de apariție a piciorului diabetic, etc.”, arată Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicniă de Familie (SNMF).

Păstrând trendul mondial, prevalența diabetului este în creștere și în România. Una din 11 persoane are diabet, una din două persoane cu diabet este nediagnosticată și la fiecare 8 secunde o persoană cu diabet își pierde viața din cauza diabetului și a complicațiilor acestora.

Cealaltă substanță care a dispărut de pe piață e Levotiroxina,  singura substanța activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului. Prevalența pacienților cu hipotiroidismului poate depăși 12% din populația generală conform American Thyroid Association, mai arată președintele SNMF. Acesta atrage atenția că a sista accesul pacienților la tratamentul esențial pentru controlul bolii presupune apariția de complicații și chiar creșterea riscului de mortalitate.

”O astfel de situație nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală.

Solicităm asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol”, mai spune Dina Mergeani.