Fuga sa, din iulie 1978, a zguduit regimul lui Nicolae Ceaușescu, Pacepa având o funcție înaltă în spionajul românesc, numărul doi în Direcția de Informații Externe. Nimic nu a mai fost la fel în lumea serviciilor secrete, a fost un moment de referință, practic, în acest domeniu, orice acțiune era catalogată după criteriul ”înainte” sau ”după” fuga lui Pacepa.

Pe lângă lovitura în lumea spionajului, componentă a Războiului Rece, Pacepa a dat și o lovitură de imagine regimului, atunci când a publicat celebra carte ”Orizonturi Roșii”. Apărută mai întâi în engleză, în 1987, apoi preluată pe larg de postul Europa Liberă, recepționat cu mare greutate în România, cartea a fost tradusă și în limba română, fiind publicaată un an mai tărziu. Oficial, în România avea să ajungă abia după Revoluție.

La redactarea acestei cărți, generalul fugar a fost ajutat de un român, avocat, stabilit de ani buni în străinătate.

Numele acestui misterios personaj, care a jucat un rol important într-o încurcată afacere de spionaj, îl aflați din revistă, cadoul ideal de Sărbători pentru apropiați, dar și pentru dumneavoastră, oferindu-vă singuri câteva ore bune de lectură plăcută în această mini-vacanță.

În numărul 15 al Evenimentului Istoric puteți citi multe alte materiale interesante:

Jurnalul generalului Iulian Vlad, însemnări din închisoare, continuarea unui proiect editorial de excepție,
Masacrarea familiei Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei a fost făcută de un comando format din maghiari. Unul dintre ei va deveni, culmea, un simbol al luptei împotriva comunismului,
Ce a declanșat catastrofa de la Cernobîl, amănuntul tehnic despre care s-a aflat abia acum,
Scrisoarea prin care Ierusalimul îi mulțumea lui Nicolae Ceaușescu pentru acțiunile sale de politică externă.
O parte din articole le puteți citi pe site-ul evenimentulistoric.ro

 

Te-ar putea interesa și: