OUG 58/2010, cu declaraţii greoaie: "Parcă am fi economişti, nu artişti"
- Adam Popescu
- 25 august 2010, 20:11
Casele de pensii şi administraţiile fiscale au fost invadate astăzi de persoanele fizice autorizate, dar şi de persoanele care au venituri din drepturi de autor, obligate să îşi plătească contribuţiile prevăzute prin OUG 58/2010.
Cele mai multe dintre persoanele de la cozi au depus declaraţii aferente veniturilor din PFA. Persoanele care au venituri din drepturi de autor fie contestă decizia, fie sunt de acord cu ea, dar nu în actuala formă. Dacă OUG 58/2010 nu va fi modificată, persoanele remunerate prin contracte de drepturi de autor sunt practic nevoite să se deplaseze lunar la trei instituţii diferite, pentru a-şi plăti dările: pentru şomaj, pensii şi asigurări de sănătate. "Nu mi se pare corect. Trebuie să completez trei declaraţii în fiecare lună. Să spun dacă iau bani, să spun câţi bani cred eu că voi lua tot anul. Sunt prea multe, parcă am fi economişti, nu artişti", spune D.I, care este plătită prin contract de drepturi de autor.
Declaraţiile nu au conţinut clar
Scoate dintr-o mapă cele trei declaraţii, pe care a subliniat cu creionul pasajele pe care nu le înţelege. Pe cea de şomaj, sunt multe pasaje subliniate. "Uite ce scrie aici - spune dânsa - "Venit net realizat". Bun, asta ştiu ce e. Dar să vedem mai jos: "salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, denumit în continuare salariu mediu brut". Ce completez eu aici?", se întreabă femeia.
Nu înţelege nici un pasaj de mai jos, unde i se cere "cuantumul sumei reprezentând contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj datorată în baza prezentei declaraţii". "Şi nici nu ştiu pe cine să întreb, toată lumea e ocupată. Fiica mea are 28 de ani, dar nici ea n-a ştiut să-mi spună ce sunt astea", adaugă femeia. "Mi le-a adus fata (n.r. declaraţiile), le-a scos la calculator ieri şi aseară ne uitam peste ele ca proastele. Mă uitam peste cea de la pensii: mi se pare stupid că trebuie să merg mereu să declar cum mi se modifică banii din drepturi şi dacă mai iau bani din drepturi", încheie artista, căutând sfatul la unul dintre ghişeele clădirii.
Directorul Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, a iniţiat o petiţie online, pentru modificarea normelor de aplicare ale OUG 58/2010. Pentru a vota sau a comenta demersul său, vezi petitiononline.com. Poşta te scapă de cozi
La Casa de Pensii a Muncipiului Bucureşti, au fost cozi de dimineaţă până la sfârşitul programului, deoarece s-a anunţat că astăzi este ultima zi de primire a declaraţiilor. Deşi termenul limită fixat era ora 14:30, funcţionarii au rămas la ghişee câteva ore în plus.
La Registratură, Adina Vasiliu a stat la coadă pentru a declara că nu are venituri din PFA. "Eu am o mică afacere cu obiecte artizanale. Am venituri numai când merg la târguri, şi merg rar, deoarece am şi job", spune tânăra. Ea spune că nu a ştiut de varianta trimiterii prin Poşta Română a declaraţiilor.
- Persoanele care nu au timp pentru a veni la ghişee pot trimite declaraţiile prin Poşta Română, la adresa Casei de Pensii din localitate. Trebuie însă ca mai întâi să îşi plătească contribuţiile la Trezorerie, iar dovada plăţii va fi inclusă în plicul către Casa de Pensii.
Pentru declaraţii, au fost vreo 7-8 ghişee de primire, fiecare cu cozi de cel puţin 10 persoane. Dacă cele mai multe dintre feţe erau încruntate, cea a Marietei Rădulescu nu părea a purta niciun fel de tensiune. "Ce să îmi ia? 18 lei? Îi dau şi pe ăştia", spune femeia. "Nu stăm într-o sfoară, stăm într-o aţă" Pe o foaie scrisă de mână, semnată de un administrator de bloc, se menţionează că femeia de serviciu Marieta Rădulescu primeşte 101 lei pe lună. Şi că trebuie să plătească lunar 18 lei, pentru a munci în legalitate.
Ciprian Dulca, care este persoană fizică autorizată pentru a putea vinde în piaţă, spune că taxa nu este o anomalie. "Trebuie să recupereze statul golul de bani, dacă nu se prăbuşeşte totul: nu vor mai fi bani de pensii, salarii, de nimic". Noul impozit îi va diminua veniturile lunare cu circa 200 de lei. "Păi ce pot să fac? Să nu mai vând? Vând. Numai că acum nu mai stai într-o sfoară, stai într-o aţă", spune Dulca.
Lângă bărbat stă un tânăr care lucrează o firmă de contabilitate. "4 PFA-uri pentru care lucram s-au desfiinţat imediat. Cum au auzit de ordonanţa 58/2010, cum au închis", spune el, fără a dori să îşi dea numele.