UPDATE: Ce urmăreşte Diaconescu prin circul cu CNA. Sistarea licenţei pică la ţanc în campania electorală

UPDATE: Ce urmăreşte Diaconescu prin circul cu CNA. Sistarea licenţei pică la ţanc în campania electorală

CNA a redus licența postului condus de Dan Diaconescu la jumătate în urma unui raport de monitorizare care privea încălcarea normelor privind publicitatea politică și a pluralismul politic. Specialiștii spun însă că patronul OTV ar putea transforma televiziunile într-o „scenă personală”.

UPDATE: Analistul media Iulian Comănescu despre scandalul OTV-CNA: „Când tai o râmă, obţii două râme. Dan Diaconescu va ţopăi de la o televiziune la alta dacă îi suspendă emisia”. CNA n-a câștigat războiul Analistul media Iulian Comănescu atrage însă atenția că pentru Dan Diaconescu eliberarea de povara postului OTV pică la fix și că ar putea transforma piața media într-o „scenă personală”.  „Înjumătăţirea licenţei este consecinţa logică a unui meci pe care Dan Diaconescu îl are de ani de zile cu CNA-ul. Nu se cheamă neapărat că meciul a fost câştigat de CNA, fiindcă prin toamna lui 2008, când Diaconescu a mai avut un conflict cu aceeaşi instituţie, circula scenariul conform căruia în caz de oprire a licenţei OTV realizatorul se va "retrage-n munţi", pe DDTV. În mod mirific, termenul de încetare a emisiei pică fix cum nu se poate mai bine, adică în octombrie, în pre-campanie electorală, presupunând că alegerile parlamentare sunt pe la jumătatea lui noiembrie, aşa cum ar trebui. Liber de contractul cu sine însuşi de la OTV, unde trebuia să-şi petreacă o treime din viaţă, Diaconescu va putea ţopăi ca o libelulă de la un post de televiziune la altul, în calitate de invitat, aşa cum a şi început să fie cultivat de Realitatea TV, desigur că din motive de rating. În campanie, va beneficia în virtutea legii sau a uzanţelor consfinţite, de timpi de emisie la fel cu celelalte partide, măcar pe posturile publice, aşa încât va putea să transforme tot acest balamuc într-o scenă personală de dimensiuni mai mari şi decât drăcia de pe care a cântat Rolling Stones la Bucureşti”.

Scenarii posible

Printre posibilele scenarii se numără și acela că „Diaconescu lasă OTV-ul să piardă viteză şi să se facă luntre şi punte ca să bage DDTV-ul "cât mai în pachetul de bază" al cabliştilor. În funcţie de blocul politic cu care se va alia, va putea fi văzut pe o anumită parte a posturilor, mai ales - şi din nou - ca invitat. Cu alte cuvinte, dacă tai o râmă în două nu obţii o râmă moartă, ci mai multe râme”, mai spune Iulian Comănescu. După ce în ședința trecută Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) a aplicat postului OTV o sancțiune aspră, astăzi la propunerea făcută de Valentin Jucan, membru CNA, și votată cu șapte voturi, OTV a rămas fără o jumătate din perioada de un an, în care mai avea licență de emisie.

Decizia vine după întreruperea emisiei timp de trei ore în intervalul 18-21 pentru publicitatea politică, mai multe sancțiuni mai ușoare, cum ar fi o somaţie publică, o amendă de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei și două de 100.000 de lei. Propunerea a fost ca o concluzie la raportul de monitorizare care privea încălcarea normelor privind publicitatea politică și a pluralismul politic. Diaconescu: „Dau numele acestui partid, dar nu am nicio legătură în acte”

Prezent la ședința CNA, Dan Diaconescu, proprietarul postului OTV, s-a apărat spunând că nu ocupă nicio funcție în Partidul Poporului și că postul său face eforturi ca să se delimiteze de formațiunea politică. „Nu sunt membru în PPDD, nu am funcție în PPDD. Dau numele acestui partid, dar nu am nicio legătură în acte. Au fost reprezentate corect partidele românești“, a spus Diaconescu, care a adăugat și că asigură pluralismul politic și invită oamenii să vină la vot.

Patronul OTV a adus în discuție și faptul că a fost oprită și emisia altor programe, cum ar fi emisiunea lui Tudor Barbu „Codex Alimentarius”. „Nu ne acordați prezumția de nevinovăție. Ați luat o decizie de sancționare fără să soluționați măsura contestațiilor precedente“, a mai adăugat Dan Diaconescu.

Cum se apără patronul OTV

Membrii Consiliului au replicat că sancțiunile se pot contesta în instanță. Patronul OTV i-a atacat pe aceștia, spunând că închid postul la comandă politică și a susținut că i-a făcut favoruri Narcisei Iorga. „Mi-am făcut pomană cu dumneavoastră, altfel nu vă mai angaja nimeni, a mai spus Diaconescu“, afirmând că el a angajat-o la Jurnalul Național. La aceste acuzații, Narcisa Iorga a spus că nu se coboară să-i răspundă patronului OTV și că acesta denaturează adevărul. „M-am angajat în 1993 la Jurnalul Național, când eram încă studentă. După un an am ajuns șef de secție, apoi redactor șef adjunct și, în final, publicist comentator. Am lucrat 14 ore pe zi pe un salariu de nimic, în timp ce dânsul s-a îmbogățit”, a comentat Narcisa Iorga. 

Proprietarul postului OTV a susținut că vrea ca Partidul Poporului să aibă reprezentanți în Consiliu, deoarece „Noi suntem o parte bună din poporul român, dar în CNA nu avem niciun membru”.

CNA

OTV, sancţionat şi acum două săptămâni Sancţiunea cea mai severă pe care CNA o poate aplica, înjumătăţirea perioadei de licenţă, a fost propusă de Valentin-Alexandru Jucan şi adoptată cu şapte voturi "pentru" şi unul "împotrivă" (Mihai Mălaimare).

Licenţa OTV ar fi expirat pe 1 aprilie 2013.

NA a stabilit sancţiunea după ce, în ultimul an, tot pentru difuzarea de publicitate politică în afara campaniei electorale, Consiliul a aplicat următoarele sancţiuni: mai multe amenzi, de la 5.000 până la 100.000 de lei, decizia de întreruperea emisiei OTV pentru 10 minute, apoi pentru trei ore, între orele 18.00 - 21.00, stabilită de CNA pe 15 martie.

Ne puteți urmări și pe Google News