Otrava și glonțul. Alexei Navalnîi și lista opozanților lui Putin eliminați

Otrava și glonțul. Alexei Navalnîi și lista opozanților lui Putin eliminați

Cu siguranță, Vladimir Putin ar trebui să ofere un bonus pentru munca periculoasă adversarilor săi politici și jurnaliștilor care acoperă politica rusă. Principalul oponent al lui Putin, Alexei Navalnîi, este în stare critică.

La 19 ianuarie 2009, în plină zi, în centrul Moscovei, jurnalista Anastasia  Baburova și activistul pentru drepturile omului Stanlsiav Markelov au fost împușcați mortal.

Anastasia Baburova a lucrat pentru ziarul Novaia Gazeta, în timp ce Stanislav Markelov, avocat, a apărat familia unui cecen de 18 ani răpit și ucis în 2000 de colonelul rus Iuri Budanov.

El îl apăra și pe jurnalistul Mihail Beketov, care a murit câteva luni mai târziu după ce a fost agresat fizic.

Ne puteți urmări și pe Google News

La 15 iulie 2009, jurnalista cecenă Natalia Estemirova a fost răpită în apropiere de blocul său din Groznîi, capitala Ceceniei. La scurt timp a fost găsită moartă, cu trupul ciuruit de gloanțe.

Natalia Estemirova a lucrat în special la anchete privind abuzuri, dispariții și încălcări ale drepturilor omului în regiunea Groznîi.

De asemenea, colaborase cu Anna Politkovskaia, ucisă cu trei ani mai devreme. De atunci, rudele sale și asociațiile pentru drepturile omului au cerut mereu autorităților o anchetă imparțială în acest caz.

Alt caz este cel al lui Serghei Magnițki. Avocat, el lucrat pentru un fond de investiții occidental cu sediul în capitala Rusiei, Hermitage Capital.

După ce a denunțat un caz vast de corupție în valoare de 300 de milioane de euro, efectuat conform acestuia de către poliție și serviciile fiscale ruse, el a fost arestat la Moscova în 2008. Aruncat în închisoare, a murit la 16 noiembrie 2009 în condiții suspecte.

Oficial, moartea sa s-a datorat „neglijenței”, dar un raport al Consiliului consultativ pentru drepturile omului din Rusia a concluzionat că Serghei Magnițki a fost bătut în repetate rânduri și lipsit de tratamente medicale.

Ulterior, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia pentru ancheta sa superficială în acest caz.