OTRAVA din MÂNCARE: Legislația din România este PERMISIVĂ

OTRAVA din MÂNCARE: Legislația din România este PERMISIVĂ

Contactat telefonic de Realitatea TV, Radu Timiș, reprezentant al Asociației Române a Cărnii, a declarat că legislația din România este permisivă și nu permite standardizarea rețetelor sau controale amănunțite pentru producătorii de carne.

Radu Timiș precizează că producătorii și importatorii de carne sunt încurajați să vină cu produse ieftine și periculoase pe piață, din cauza legislației care nu este clară și nu prevede standarde sau pedepse dure pentru producători. Acesta spune că producătorii au înlocuit carnea cu soia, amidon și alți compuși, pentru a reduce costurile și prețurile. În acest sens nu există o legislație clară, cum este de exemplu în Germania, unde producătorii respectă inclusiv o lege a cârnatului, cu ce au voie și ce nu au voie să pună în rețetă.

De asemenea, Radu Timiș spune că în România controalele nu vizează corespondența dintre conținutul real și rețeta scrisă pe eticheta cărnurilor, și nici sancțiuni dure în cazul unor diferențe inacceptabile. În România una din marile probleme rămâne la producători, unde sunt producători care respectă standarde și alții care nu respectă nimic. În același timp, amenzile care se dau sunt destul de modice, dar nu a existat nicio fabrică închisă, pentru că nu a respectat legislația minimă.