Ororile făcute de Kim Jong-un au fost descoperite. Cadavrele prizonierilor au fost mutilate după moarte
- Alice Barbu
- 17 decembrie 2021, 14:04
Ororile făcute de Kim Jong-un au fost descoperite. Cadavrele prizonierilor au fost mutilate după moarte
Atrocitățile făcute de Coreea de Nord. Raportul unei organizații pentru drepturile omului din Seul spune că dintre execuțiile publice pe care le-a documentat, cel mai mare număr de oameni nu sunt acuzați pentru crimă sau viol, ci pentru infracțiunea de vizionare sau distribuire de videoclipuri din Coreea de Sud.
Mărturia bazată pe relatările martorilor care au dezertat în sud, se va adăuga la presiunea internațională asupra Coreei de Nord. Cercetătorii Grupului de Lucru pentru Justiția Tranzițională au documentat 23 de execuții publice de când Kim Jong-un a ajuns la putere după moartea subită a tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2011.
Mai mulți martori au raportat cruzimi grave. „Persoana condamnată a fost târâtă dintr-o mașină ca un câine înainte de execuția publică”, a spus un martor la un pluton de execuție din Hyesan în 2012. „Persoana care urma să fie executată se afla deja într-o stare foarte gravă, iar timpanele lui păreau să fie deteriorate, împiedicându-l să audă sau să spună ceva.”
Alți intervievați au descris mutilarea cadavrelor. „În Phenian, în 2012 sau 2013, cadavrul a fost ars cu un aruncător de flăcări în fața unei mulțimi după execuție”, se arată în raport. „Familia acuzatului a fost obligată să asiste la execuție și să stea în primul rând pentru a observa scena. Tatăl a leșinat după ce și-a văzut fiul arzând în fața ochilor.”
Autoritățile par să fi devenit conștiente de astfel de rapoarte care se răspândesc în afara Coreei de Nord. Mulțimile care asistă la execuțiile publice sunt verificate cu detectoare de metale, potrivit martorilor, iar telefoanele sunt confiscate, pentru a preveni înregistrarea și difuzarea evenimentelor.
Anul trecut, presa de stat din Coreea de Nord a avertizat cu privire la „otrăvirea ideologică și culturală” provocată de filmele, muzica și limbajul străin, într-un discurs care prezenta vulnerabilitatea țării la influența străină.
Doliu de 11 zile
Potrivit Radio Free Asia, serviciul de știri al guvernului SUA, Phenianul obligă locuitorii să respecte o perioadă de doliu de 11 zile pentru cea de-a zecea aniversare de la moartea lui Kim Jong-il. Se spune că nord-coreenilor li se interzice să arate „orice altceva decât solemnitate în public, în timp ce țara își comemorează viața și realizările”.
„În perioada de doliu, nu trebuie să bem alcool, să râdem sau să ne angajăm în activități de agrement”, a declarat un locuitor al orașului Sinuiju, de la granița de nord-est, pentru radiodifuzor.
Când tatăl lui Kim Jong-un a murit în urma unui atac de cord într-un tren, în urmă cu zece ani, au existat multe predicții despre viitorul regimului și al noului său tânăr lider. Prea puțini erau optimiști.
Realizarea sa istorică este succesul de a stabili Coreea de Nord ca fiind o putere nucleară, cu zeci de focoase și rachete capabile să le atace ținte la fel de îndepărtate ca Washington. Statutul său de membru al grupului nuclear i-a adus întâlniri cu președintele Statelor Unite. Mai mult decât atât, acest lucru reprezintă garanția supremă a securității statului.
Micul său arsenal nu ar putea niciodată să aducă victoria împotriva forțelor Statelor Unite. Dar capacitatea de a elimina chiar și un oraș american, de a ridica la un nivel inacceptabil costul unui atac asupra lui - aceasta este în sine o poliță de asigurare împotriva invaziei de care se bucură puțini dictatori, potrivit Times.