Halucinant: Zâmbetul, înterzis pentru următoarele zile. Cine nu respectă regula „nu mai este văzut niciodată”
- Sabina Popescu
- 17 decembrie 2021, 06:24
Autoritățile guvernamentale din Coreea de Nord au ordonat populației să nu dea niciun semn de fericire timp de unsprezece zile. Astfel, nord-coreenilor li s-a interzis să râdă sau să bea. Unele surse au transmis că cetățenii nu au voie nici să meargă la cumpărături în această perioadă. În trecut, persoane care nu au respectat decizia în cauză „nu au mai fost văzute niciodată”. Ce a determinat șefii Coreei de Nord să impună o astfel de decizie?
Nord-coreenilor li s-a interzis să râdă sau să bea timp de 11 zile pentru a marca a zecea aniversare a morții fostului lider Kim Jong Il, care a condus Coreea de Nord din 1994 până la moartea sa, în 2011, și a fost succedat apoi de cel de-al treilea și cel mai tânăr fiu al său, actualul lider Kim Jong Un.
Kim Jong Il a murit în urma unui atac de cord la 17 decembrie 2011, la vârsta de 69 de ani, după ce a condus țara timp de 17 ani într-o dictatură brutală și represivă. În timp ce perioada de doliu ținută în fiecare an pentru Kim Jong Il este de obicei de 10 zile, anul acesta va fi de 11 zile pentru a marca cea de-a zecea aniversare a morții sale.
Nord-coreenii nu au voie să râdă timp de 11 zile
La zece ani de la moartea sa, nord-coreenii sunt obligați să respecte perioada de doliu de 11 zile în care nu au voie să dea semne de fericire, să râdă sau să bea alcool. „În timpul perioadei de doliu, nu trebuie să bem alcool, să râdem sau să ne implicăm în activități de agrement”, a declarat pentru Radio Free Asia (RFA) un nord-coreean din orașul de frontieră nord-estic Sinuiju.
Bărbatul a mai adăugat că nord-coreenii nu au voie să meargă la cumpărături pe 17 decembrie - atunci când se comemorează stingerea din viață a lui Kim Jong Il.
Persoanele care nu au respectat regulile „nu au mai fost văzute niciodată”
„În trecut, multe persoane care au fost prinse bând sau fiind în stare de ebrietate în timpul perioadei de doliu au fost arestate și tratate ca infractori ideologici. Au fost luați și nu au mai fost văzuți niciodată.
Chiar dacă un membru al familiei tale moare în timpul perioadei de doliu, nu ai voie să plângi cu voce tare, iar cadavrul trebuie să fie scos afară după ce se termină perioada de doliu. Oamenii nu-și pot sărbători nici măcar propriile zile de naștere dacă acestea se încadrează în perioada de doliu”, a mai spus nord-coreeanul citat.
„Oamenii legii nu pot dormi deloc”
O altă sursă, un locuitor al provinciei sud-vestice Hwanghae de Sud, a declarat că polițiștilor li s-a spus să urmărească persoanele care nu par a fi supărate în mod corespunzător în timpul perioadei de doliu.
Acesta a declarat pentru RFA: „Din prima zi a lunii decembrie, ei vor avea o datorie specială de a-i reprima pe cei care dăunează atmosferei de doliu colectiv. Este o sarcină specială pentru poliție, care va dura o lună. Am auzit că oamenii legii nu pot dormi deloc”.
Patronii au primit ordin să îngrijească de săraci
Sursa a mai adăugat că grupuri de cetățeni și companiile de stat au primit ordin să aibă grijă de cei săraci în perioada de doliu, în timp ce țara se confruntă cu o criză alimentară.
„Ordinea și siguranța socială trebuie să fie asigurate, astfel încât companiile sunt responsabile de colectarea de alimente pentru a le oferi locuitorilor și angajaților care nu pot veni la serviciu din cauza lipsei de alimente.
De asemenea, rezidenții trebuie să colaboreze pentru a-i ajuta pe kotjebi [cerșetorii de pe străzi din Coreea de Nord]”, a mai spus sursa.
„Locuitorii se plâng că cei vii sunt forțați să jelească până la moarte”
Rezidentul anonim a adăugat că doliul pentru Kim Jong Il, și pentru tatăl său Kim Il Sung, afectează viața de zi cu zi a nord-coreenilor. „Sper doar că perioada de doliu pentru Kim Jong Il va fi scurtată la o săptămână, la fel ca perioada de doliu pentru Kim Il Sung. Locuitorii se plâng că cei vii sunt forțați să jelească acești doi morți până la moarte”.
Trei generații ale familiei Kim au condus Coreea de Nord de când Kim Il Sung a înființat țara în 1948. Când Kim Il Sung a murit în 1994, fiul său cel mare, Kim Jong Il, a moștenit puterea. Kim Jong Un este al treilea și cel mai tânăr fiu al lui Kim Jong Il și a preluat puterea la moartea tatălui său în 2011.