Orientaţi spre muncă

Orientaţi spre muncă

Toate şcolile din judeţ vor afişa prognozele de pe piaţa muncii, pentru ca elevii să poată candida la liceu în funcţie de domeniile deficitare.

În şcolile din judeţul Timiş vor fi afişate domeniile în care este nevoie de personal calificat. Astfel, atât părinţii, cât şi elevii la final de gimnaziu vor putea şti dacă la absolvirea studiilor liceale vor găsi locuri de muncă disponibile în meseria aleasă. Măsura a fost luată din cauza deficitului grav de forţă de muncă din Timiş. Prefect strâns cu uşa de investitori Prefectul Ovidiu Drăgănescu, înghesuit cu plângeri din partea investitorilor, a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş să anunţe în şcolile cu studii gimnaziale prognozele privind evoluţia forţei de muncă. „În şcoli trebuie să se afişeze domeniile în care este nevoie de personal calificat, pentru ca atât părinţii, cât şi elevii să ştie că, dacă se orientează spre o anumită meserie, există locuri de muncă disponibile. Propunerea a fost agreată atât de conducerea Inspectoratului Şcolar, cât şi de reprezentanţii patronatelor“, a declarat prefectul.

„Reprezentanţii firmelor au probleme pentru că nu găsesc forţă de lucru calificată şi chiar s-au oferit să asigure locuri de practică pentru elevi la întreprinderi“, explică Drăgănescu, după şedinţa Comisiei de Dialog Social, desfăşurată săptămâna trecută. În urma discuţiilor dintre administraţie şi patronate, liceele timişene ar putea să înfiinţeze, de anul viitor, clase în care să se formeze personal calificat în respectivele domenii. Elevii vor să ştie unde pot lucra

Tinerii, aflaţi în preajma deciziei de înscriere la licee, sunt încântaţi de noul sistem. „Când alegi un liceu ai 14 ani şi nu te gândeşti ce vei lucra. Ideea aceasta vine mai târziu şi apar şi cazuri în care tinerii termină o facultate şi nu găsesc de lucru, pur şi simplu, pentru că au optat pentru un job mai puţin căutat. Ideea listelor cu meserii în şcoli e superbă, pentru că vine să facă ordine în zona aceasta, prea puţin ancorată în realitatea concretă a cererii şi ofertei pe piaţa muncii“, spune Ioana Matei, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara.

„Poate că optam pentru alt liceu, cine ştie? Aceste liste cu profesiile de pe piaţa muncii ar fi trebuit instituite mai de mult, sunt o necesitate“, este de părere Violeta Chifiriuc, elevă în clasa a X-a la Liceul „J.L. Calderon“. Potrivit adjunctului ISJ Timiş, Cornel Petroman, aceste liste vor fi afişate în decursul acestei luni, pentru că în această perioadă tinerii care termină gimnaziul încep să se orienteze spre liceul sau şcoala de arte şi meserii.

„Şcolile trebuie să răspundă nevoilor comunităţii. Măsura afişării listelor cu meseriile cerute, ca şi calificări pe piaţa muncii este una briliantă, intră în programul de orientare profesională a elevilor şi poate să elimine din acel risc că la terminarea liceului tinerii nu-şi găseau de lucru“, susţine Petroman.

Pe de altă parte, specialiştii din inspectoratul şcolar au fost luaţi pe nepregătite de decizia prefectului şi trebuie să se pună pe treabă. În decursul acestei săptămâni, reprezentanţii patronatelor din Timiş şi ai ISJ vor avea o serie de întâlniri în cadrul cărora vor redacta lista cu domeniile pieţei muncii care au nevoie de personal. La nivelul judeţului, în sistemul de învăţământ preuniversitar studiază circa o sută de mii de elevi. ŞOMAJ

Record la deficit

Rata şomajului a scăzut anul trecut în mod constant în Timiş. La mijlocul lui 2007, valoarea minimă a fost una record, de 1,51 la sută. Din această cauză, agenţiile de recrutare caută oameni în alte judeţe sau chiar în afara ţării. La Zoppas, care produce sisteme de încălzit, au fost angajaţi cetăţeni sârbi cărora patronatul le plăteşte inclusiv cazarea, iar vara trecută a adus chiar tunisieni. Alţi sârbi fac naveta pentru a lucra în oraşele de graniţă. În plus, companii mari timişorene, cum ar fi Flextronic, angajează oameni din Caraş-Severin, asigurându-le transportul zilnic.

Ne puteți urmări și pe Google News