Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel, este convins că Fethullah Gülen se află în spatele tentativei de lovitură de stat din Turcia
- Radu Plugaru
- 30 august 2017, 11:30
Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, a declarat că este convins că predicatorul islamic Fethullah Gülen și membrii rețelei sale se află în spatele tentativei de lovitură de stat din Turcia, din iulie 2016.
„Timp de două săptămâni, am vizionat imagini cu încercarea de lovitură de stat. Nu am fost convins, la început, că Gülen și adepții lui sunt în spatele acțiunii, dar acum sunt sigur de acest lucru, văzând cât de mult s-au infiltrat în armata turcă, au marginalizat alți soldați și au trecut la fapte“, a declarat Pamuk într-un interviu acordat Nikkei Asian Review.
„Cu toate acestea, mă întreb: Cum a fost posibil să se infiltreze în armată? Și cine este responsabil de ascensiunea acestora în armată, la cele mai înalte grade? Este vorba de un imens act de ipocrizie, căci acest grup a dobândit atâta putere cu ajutorul partidului de guvernământ, iar acum partidul îi acuză pe toți ceilalți că ar avea legături cu grupul respectiv“, a adăugat scriitorul.
Pamuk a mai spus că respectivii pretindeau „indirect“ că apără democrația, în noaptea în care au încercat să preia puterea: susțineau că vor să apere Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), pe Recep Tayyip Erdoğan și dreptul la vot. Laureatul premiului Nobel a mai criticat și valul de arestări și concedieri de după tentativa de lovitură de stat, descriind evenimentele ulterioare ca „nedrepte și neconvingătoare.“
„Cel mai nesincer și lipsit de etică mi se pare că au trimis jurnaliști în închisoare, inclusiv dintre cei care au scris cărți împotriva lui [Gulen]“, a declarat Pamuk.
„Pentru mine, totul a început cu declararea stării de urgență și eliminarea celor doi judecători de la Curtea Constituțională. Dacă poți să te atingi de judecătorii de la cea mai înaltă instanță, poți face orice. Acum, este evidentă colaborarea [dintre] extrema dreaptă și Islamul politic. Acum, când cei de dreapta sunt la putere, vor să dea uitării statul de drept [și] curtea constituțională. Nu mai avem o democrație deplină. Avem o democrație electorală limitată. Nu există democrație fără libertatea de exprimare și, din păcate, libertatea de exprimare este foarte limitată în Turcia“, a adăugat acesta.
Scriitorul a mai spus că o respectă foarte mult pe Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, după ce Republica Federală a primit un milion de refugiați în urmă cu doi ani, dar este „mândru“ și de Turcia și de guvernul său pentru că găzduiește milioane de refugiați, în țară.
„Populismul se folosește de imigrație și ucide esența Europei. Europa a fost înființată pe baza lozincilor Revoluției Franceze: Egalitate, libertate și fraternitate. Dar, dacă vedem refugiații din taberele improvizate, trăind în sărăcie și mizerie, și le întoarcem spatele, aceasta nu este fraternitate. Nu mai există fraternitate și nu există Europa fără fraternitate“, a declarat acesta.
De asemenea, Pamuk este de părere că UE a făcut greșeli, în trecut, în ceea ce privește procesul de aderare a Turciei la UE, referindu-se la Merkel și la fostul Președinte francez Nicolas Sarkozy, care „categoric nu au vrut ca Turcia să adere la bloc“, deși Turcia „a făcut cele mai mari eforturi din istoria sa pentru a face parte din UE.“
Întrebat despre situația actuală din Turcia, acesta a spus că „secularismul pierdea teren, dar democrația pierdea și mai mult teren“, în contrast cu primii ani de guvernare AKP.