Organizația Mondială a Sănătății lansează un avertisment. Țânțarii din Europa au devenit tot mai periculoși

Organizația Mondială a Sănătății lansează un avertisment. Țânțarii din Europa au devenit tot mai periculoși Sursa foto: Arhiva EvZ

Un avertisment lansat de Organizația Mondială a Sănătății, pentru Europa, se referă la două specii de țânțari, care pot transmite boli grave, între care și febra galbenă.

Specialiștii din cadrul OMS susțin că țânțarii din specia Aedes, sunt tot mai des întâlniți în țări din sudul Europei, precum Italia, Spania, Grecia sau țările din pe coasta Mării Mediterane, din fosta Iugoslavie.

Prezența unor colonii impresionante de țânțari sunt puse de specialiști pe seama schimbărilor climatice, dar și pe creșterea temperaturilor.

Țânțarii pot transmite boli grave

Speciile de țânțari Aedes aegypti și Aedes albopictus sunt purtătoare ale virusului Dengue, Chikungunya și Zika. În plus, Aedes aegypti poate transmite virusul febrei galbene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiile efectuate în Gabon și India arată că oamenii pot fi infectați cu Chikungunya și Dengue în același timp.

În Gabon, specialiștii au găsit un specie de țânțar care a fost pozitiv pentru ambele virusuri, ceea ce înseamnă că este posibil ca mușcătura unui singur țânțar să infecteze o persoană cu două virusuri în același timp.

Infecția reprezintă o provocare pentru punerea  unui diagnostic precis și acordarea unui tratament cât mai repede, în special atunci când simptome precum febra și durerile pot fi similare pentru multe boli.

Febră mare și dureri de articulații

Chikungunya este o boală virală transmisă de țânțari care provoacă febră și dureri articulare severe.

Boala a fost recunoscută pentru prima dată în 1952, în timpul unui focar în sudul Tanzaniei.

Denumirea "chikungunya" provine de la un cuvânt din limba kimakonde din sudul Tanzaniei, care înseamnă ”a deveni contorsionat” și descrie aspectul aplecat al bolnavilor cu dureri articulare (artralgie).

Chikungunya se transmite la om prin înțepăturile țânțarilor. Boala apare în Africa și Asia, deși au fost înregistrate cazuri și în Europa de Sud sau în Statele Unite, potrivit OMS.

Țânțarii pot transmite și Febra galbenă

Febra galbenă este cea mai periculoasă boală care poate fi transmisă de țânțari. Cunoscută ca și ”ciuma galbenă”, infecția debutează cu simptome care includ febră, frisoane, lipsa poftei de mâncare, greață, dureri musculare, în special ale mușchilor spatelui și dureri de cap.

În cazul unor persoane cu o imunitate mai slăbită, după câteva zile în care pacientul se simte mai bine, infecția revine și apar durerile abdominale severe după care apar și afecțiunea ficatului, care aduce cu sine o îngălbenire a pielii, de unde vine și denumirea bolii.