Organismul nu mai face față. Efectele stresului termic, explicate de un specialist

Organismul nu mai face față. Efectele stresului termic, explicate de un specialist

Specialiștii spun că numărul de ore din timpul anului cu stres termic generat de căldură a crescut foarte mult în ultimele decenii, iar organismul nu mai face față prin a ajunge la un echilibru termic natural.

Expertul în fenomene meteo extreme Bogdan Antonescu a detaliat, în baza unui studiu pe care l-a realizat, cum resimte organismul discomfortul termic.

„Administrația Națională de Meteorologie comunică mult mai eficient în ceea ce privește furtunile severe, discomfortul termic dar, pe de altă parte, asistăm și la o intensificare a acestor fenomene. O să vă dau un exemplu doar legat de discomfortul termic – de curând am realizat un studiu cu colegii mei de la departamentul în care lucrez și ne-am uitat să vedem ce s-a schimbat în ce privește stresul la care este supus organismul uman, stresul termic, care poate să fie la căldură sau poate să fie la frig.

Ne-am uitat în special la stresul termic la căldură. Deci, valurile acestea, discomfortul termic pe care îl simțim acum în București. Ce-am văzut, începând din 1979 până în 2019, este că numărul de ore de-a lungul anului, cu stres termic a crescut foarte mult. În special în București, uitându-ne la toate orașele mari din Europa. Și nu numai că acest stres termic a crescut ca număr de ore, dar aceste ore tind să fie una după alta.

Ce înseamnă stresul termic – sunt o serie de indici care țin de fiziologia organismului și de condițiile meteorologice și toți acești factori sunt îmbinați sau combinați într-un singur indice care e, de fapt, o valoare a temperaturii dar care nu are o semnificație, să vă dau un exemplu – 35 de grade pentru acest indice nu înseamnă că sunt 35 de grade afară, ci ceea ce resimte organismul. În momentul în care avem stres termic pentru organism, organismul nu mai face față prin a ajunge la un echilibru termic natural. Și atunci este supus unui stres termic la care, uneori, nu poate face față”, a explicat expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, la Digi 24.

Vremea în luna iulie

Pentru luna iulie, meteorologii au anunţat că, în sud-est, vremea va fi mai cald decât în mod normal, iar în vest şi nord-vest temperaturile vor fi mai coborâte decât normalul perioadei. Vor exista perioade cu excedent de ploi în anumite zone.

În săptămâna 6 - 13 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sud-estice, dar şi uşor mai coborâte în vest şi nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nordice, centrale şi sud-vestice, iar în cele estice şi sud-estice va fi deficitar. În rest, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 13 - 20 iulie, temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în regiunile sud-estice, dar şi uşor mai coborâte în nord-vestul teritoriului, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această săptămână vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 20 - 27 iulie se va caracteriza prin temperaturi medii ale aerului uşor mai ridicate decât cele normale în regiunile sudice şi sud-estice, dar şi uşor mai coborâte în nord-vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

În săptămâna 27 iulie - 3 august, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice acestei perioade în sudul şi sud-estul ţării, iar în regiunile intracarpatice temperaturile medii vor fi uşor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

 

Ne puteți urmări și pe Google News