Evenimentul Zilei > Politica > Scandalul de la Realitatea TV. EVz are DETALIILE EVITATE la TV. Breaking news
Scandalul de la Realitatea TV. EVz are DETALIILE EVITATE la TV. Breaking news

Scandalul de la Realitatea TV. EVz are DETALIILE EVITATE la TV. Breaking news

Scandalul de la Realitatea TV a fost precedat de o anchetă care îl vizează pe fostul senator PSD care este acuzat că s-a folosit de o ștampilă și o semnătură falsificate pe baza cărora a obținut subvenții de milioane de euro în Delta Dunării. Cozmin Gușă i-a interzis lui Oreste să mai intre în direct, după ce a aflat că l-a adus în emisiune pe ex-parlamentarul cercetat penal

Trei jurnaliști de marcă Rareș Bogdan, Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au intrat în conflict cu postul de televiziune Realitatea TV după o încercare a fostului senator PSD Traian Rece, anchetat de DIICOT, de a-și susține cauza în studioul emisiunii „Jocuri de putere”. Scandalul cauzat de refuzul patronului televiziunii, Cozmin Gușă, de a-i permite lui Oreste Teodorescu, cel care ar fi intermediat intrarea în platoul televiziunii a controversatului exparlamentar, în emisiunea moderată de Rareș Bogdan, a izbucnit pe 20 noiembrie. Surse DIICOT au dezvăluit pentru „Evenimentul zilei” că, după doar două zile, pe 22 noiembrie, anchetatorii au efectuat mai multe percheziții la Agrodelta Sireasa, societatea din județul Tulcea controlată de Traian Rece în care acesta este cercetat, alături de alte patru persoane, pentru constituirea unui grup organizat, delapidare, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare de bani. Practic, în emisiunea moderată de Rareș Bogdan, Traian Rece dorea să explice că niște terenuri din Deltă, care aparțin statului român, sunt de fapt ale lui. Despre acest caz, jurnalistul Patrick André de Hillerin a dezvăluit, însă, că Trian Rece s-ar fi folosit de o ștampilă falsificată a Băncii Naționale a României pentru a majora capitalul social al Agrodelta Sireasa cu 164.635.292 de euro. Adică niște hârtii fără valaore reală. Este vorba despre un titlu de 500 de franci aur emis în 1929 de Ministerul Finanțelor.

A cumpărat hârtii fără valoare

Radu Olteanu, unul dintre cei care este cercetat, de la 1 noiembrie 2018, în dosarul nr 107/D/P/2015, întocmit de procurorii DIICOT Tulcea este cel care, în noiembrie 2014, i-a vândut lui Traian Rece titlul de 500 de franci aur nr. 075402, cu cele 37 de cupoane aferente, emis în 1929 de Ministerul Finanțelor pentru Renta Română, Datoria Publică a României. Așa cum reiese din declarația dată în fața notarului public Dana Andreea Neagu, Radu Olteanu spune că are respectivele titluri de valoare de la părinții săi, Gheorghe și Georgeta Olteanu, care i le-au donat. Pentru cele 37 de cupoane emise acum 109 ani, Radu Olteanu a abținut de la Rece doar 10.000 de euro.

Falsuri pentru subvenții ilegale

Pe 13 noiembrie 2014, firma Gala Consulting din Timișoara, prin eveluatorul acreditat Aurica Fat, a evaluat cele 37 de cupoane la valoarea de 164.635.292 de euro. Evaluarea făcută de Gala Consulting, pe lângă raportul de bună credință al expertului în numismatică, sigilografie și heraldică Raoul M. Șeptilici membru al Asociației Națională a Eval u a to r i l o r Autorizați din România (ANEVAR), se bazează, în principal, pe un referat al BNR din 2010. Astfel, Traian Rece a introdus în circuitul companiei pe care o deținea cele 37 titluri de valoare. În 2016 s-a dovedit că acel referat este un document fals, așa cum se arată într-o notă a BNR din data de 04.01.2018 transmisă ANEVAR. În plus, pe data 16 mai 2018, Ministerul de Finanțe a întărit concluziile BNR și specifică faptul că Traian Rece nici nu avea dreptul să ceară bani de la stat fiindcă acele titluri erau expirate. Din adresa Ministerului de Finanțe reiese că s-au falsificat ștampila BNR, semnătura de pe acea hârtie pe actul BNR și numărul de înregistrare. Rece a folosit astfel hârtii fără valoare pentru a obține subvenții de la Ministerul Agriculturii.

Milioane de euro pe terenul statului

O altă problemă subliniată de Patrick André de Hillerin: terenurile din Delta Dunării aparțin de drept Statului Român, nu SC Agrodelta Sireasa. Așa cum reiese dintr-un mesaj transmis public de președintele CJ Tulcea aflăm: „Fostul parlamentar Traian Rece acuză Consiliul Județean Tulcea pentru deposedare și încălcarea legii, deoarece instituția scoate la licitație, pentru atribuirea contractelor de cesiune, terenuri din Delta Dunării care aparțin de drept statului român, dar pe care prorprietarul Agrodelta Sireasa susține că le are în prorprietate. În plus, instanța de judecată a resprins, din 2018, cererea de prelungire a contractelor de cesiune, din partea societății comerciale, tocmai deoarece Consiliul Județean decide dacă vrea sau nu să acorde prelungirea acestora. Fostul senator PSDR, Traian Rece, este proprietarul companiei Agrodelta Sireasa, cu sediul în Voluntari, județul Ilfov, care a avut în concesiune suprafețe mari de teren agricol în Delta Dunării. CJ Tulcea a considerat inoportună prelungirea contractelor de concesiune, având în vedere sumele foarte mici încasate de Statul Român în urma acestor contracte. Ca exemplu, pentru o suprafață de 4.362 hectare, Agrodelta Sireasa a plătit o redevență anuală de 89,74 lei pe hectar. Contractul de concesiune pentru acest teren a expirat în octombrie 2017. Pentru o altă concesiune a companiei Agrodelta Sireasa, de 3,601 hectare, redevența anuală plătită de societatea comercială a fost de 89.78 lei pe hectar. Valoarea redevențelor este estimată la circa 200 de euro pe hectar, pe an, de zece ori mai mult decât a plătit Agrodelta Sireasa Statului Român. În plus, Agrodelta Sireasa a încasat, în toată această perioadă, și subvenții de milioane de euro anual pentru aceleași suprafețe de teren agricol”.

Fostul senator Traian Rece, anchetat de DIICOT Foto: agerpres

Susținut de Oreste, în plin scandal „Valiza”

Despre acest caz a scris și jurnalistul Alex Căutiș care a dezvăluit că, în urma demarării anchetei în acest caz, pe 18 octombrie 2018 și pe 22 noiembrie 2018, procurorii DIICOT au făcut percheziții la firma latifundiarului Traian Rece. Între cele două descinderi, Oreste Teodorescu, care ar fi prieten cu Traian Rece, a fost interzis de la Realitatea.Conform unor surse Capital, în plin scandal „Valiza”, pe 5 noiembrie, la Realitatea TV, prin bunăvoința lui Oreste și-a făcut apariția fostul senator de Tulcea, Traian Rece, care dorea să explice că terenurile din Deltă, care aparțin statului român, sunt de fapt ale lui. În replică, Consiliul Județeam Tulcea a transmis că fostul senator PSDR, trecut la PSD, Traian Rece, proprietarul Agrodelta Sireasa, „folosește contextul actual politic pentru a denatura adevărul în legătură cu legalitatea dreptului de posesie asupra 11.000 hectare de teren din Delta Dunării”. Oficialii CJ susțin că situația reală a proprietății acelui teren este cu totul alta decât cea prezentată la postul Realitatea TV, în emisiunea moderată de Rareș Bogdan.

 Udrea l-a acuzat că a cerut mită

În anul 2015, fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, l-a acuzat pe Oreste Teodorescu că i-ar fi cerut 10.000 de euro pentru niște documente legate de afacerile lui Dan Voiculescu. Ex-ministra a adăugat, prezentând documentul cu un bilețel galben pe care era trecută cifra 10.000, că „Oreste mi-a adus aceste documente cu solicitarea financiară. Eu presupun că erau 10.000 euro. Pentru că nu i-am dat lucuruile acestea a început să mă înjure peste tot la televizor. Și mai am patru martori la birou care știu cum au decurs discuțiile telefonice cu Oreste care insista să îi dau un răspuns”. De asemenea, în timpul campaniei pentru alegerile locale, într-un mod surprinzător, Oreste milita pentru „independentul” Ștefan Florescu, care a cheltuit sume exorbitante în campanie pentru a primi susținere în media”.

Filmul scandalului

Pe 20 noiembrie realizatorul emisiunii „Jocuri de putere“ a cerut în direct demisia directorului staţiei, Edward Pastia, şi a ameninţat cu propria demisie dacă nu le este permis accesul în platou jurnaliştilor Oana Stănciulescu şi Oreste Teodorescu, pe care conducerea editorială nu-i mai vrea pe post momentan. Ulterior, Cozmin Guşă a explicat că a fost de acord cu decizia de a nu mai fi invitaţi cei doi jurnalişti deoarece s-ar fi folosit de brandul Realitatea în interes personal. A doua zi, patronul trustului i-a transmis lui Rareş Bogdan printr-un SMS că va fi suspendat de pe post, iar realizatorul a declarat că dacă nu-i va fi permis accesul în platou, va considera că a încheiat colaborarea cu televiziunea, deşi a menţionat în repetate rânduri că nu-şi doreşte acest lucru. Pe 22 noiembrie, Cozmin Guşă a anunţat că Rareş Bogdan va reveni pe post în momentul în care va recunoaşte că a greşit şi le va cere scuze colegilor. Tot în ediţia din 22 noiembrie a emisiunii „Jocuri de putere“, în care Bogdan a fost înlocuit de Claudiu Popa, patronul televiziunii a avut o intervenţie în care a vorbit despre „trompetele lui Coldea“ infiltrate în interiorul postului în calitate de invitaţi. Această declaraţie nu a făcut decât să-l enerveze şi mai tare pe Rareş Bogdan, care a transmis răspicat că nu are de gând să prezinte scuze, considerând subiectul dezbătut în emisiune „o mizerie şi o manipulare ieftină“. Mai mult decât atât, realizatorul a venit cu propriile sale condiţii de a reveni pe post. Pe 24 noiembrie, Rareş Bogdan a anunţat că revine la Realitatea TV în condiţiile sale, iar Cozmin Guşă a confirmat, însă a subliniat că atât Oana Stănciulescu şi Oreste Teodorescu, dar şi alţi jurnalişti, vor fi eliminaţi de pe lista invitaţilor.

Alexandru Căutiș, pus la zid la „Jocuri de putere”

Pe 12 octombrie, studioul de la Realitatea TV a fost scena unui dialog halucinant între Rareș Bogdan și Oreste Teodorescu, pe de-o parte, și Alexandru Cautiș, pe celalalta. Emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea TV a fost dedicata candidaturii lui Alexandru Cautiș, ziarist, fost invitat permanent la Realitatea TV. În studioul emisiunii s-au schimbat jigniri și invective. După izbucnirea scandalului, pe 24 noiembrie, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Alexandru Căutiș l-a întrebat, public, pe Oreste Teodorescu: „Când l-ai dus la Realitatea TV pe Traian Rece știai că acesta a folosit un act cu ștampila BNR falsificată pentru a introduce o fictivă (scriptică) majorare de capital în societatea sa de 164 milioane de euro? (…) O anchetă DIICOT era în desfășurare la data în care tu l-ai dus pe Traian Rece în studio, ca victimă, nu ca escroc.”. Duminică, 25 noiembrie, a revenit cu o completare în care susține că cel puțin trei jurnaliși ai postului de televiziune știau „despre acea situație, șantaj, falsul cu ștampila” dar că „din jenă nu au ieșit public să spună”. „Rareș Bogdan este și acum șocat și nu-și poate reveni dupa ce a aflat ca O. Teodorescu s-a pretat la șantaj în favoarea unui infractor care a introdus fictiv 164 milioane de euro în capitalul social al unei firme, uzând de o ștampila falsificata a Bancii Naționale a României. Dar Rareș Bogdan știe sigur, e ditamai omul de televiziune, are de unde afla rapid daca situaia este adevarata. A și aflat. Dar este înca șocat. Sper sa-și revina. În ziua în care Rareș Bogdan se va fi asociat cu infractori care folosesc ștampila falsificată a Băncii Naționale a României postura lui de luptător cu hoții va fi cam greu de susținut”, a precizat Cautiș.

Rareș Bogdan rămâne, Oreste pleacă

Deși a anunțat că va pleca de la Realitatea TV, după emisiunea din 20 noiembrie, atunci când I s-a interzis lui Orestes să mai intre în direct, Rareș Bogdan a revenit asupra deciziei și a anunțat că va continua să prezinte „Jocuri de putere”. În schimb, Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au anunțat că au încetat raporturile contractual cu televiziunea lui Cozmin Gușă. „Am stat câteva ore să cuget la toate detaliile poveștii care au dus la interzicerea Oanei și a mea de pe post, am tras și toate concluziile necesare: eu am un singur capital, la care am contribuit în 24 de ani de presă și anume credibilitatea și aprecierea publicului meu, pe care nu vreau să-l dezamăgesc vreodată cu intenție! Eu sunt educat de părinții mei sa îmi păstrez onoarea cu orice preț!”, a transmis Oreste Teodorescu.