Evenimentul Zilei > Social > Ordinul 666, unic în România. Polițiștii sunt liberi după ora 16.00, atunci când atacă infractorii
Ordinul 666, unic în România. Polițiștii sunt liberi după ora 16.00, atunci când atacă infractorii

Ordinul 666, unic în România. Polițiștii sunt liberi după ora 16.00, atunci când atacă infractorii

Printr-o dispoziție a șefului Poliției Satu Mare, cu numărul Satanei, lucrătorii de la Judiciar și cei de la Rutieră nu muncesc exact în perioada în care au loc cele mai multe infracțiuni. După emiterea ordinului, un sătmărean și-a crucifi cat mama, iar doi prunci au fost găsiți înjunghiați

În orașul Satu Mare, acolo unde nu a fost prins, nici până astăzi, criminalul actriței Gabriela Dorgai, ucisă pe 10 noiembrie, anul trecut, comisarul șef Florentin Vlad, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) a dat o dispoziție controversată ce poartă, parcă, un număr predestinat: 666/23.03.2015. Dispoziția „blestemată” a fost emisă în aceeași lună în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) a percheziționat sediul Poliției. Recent, adjunctul IPJ Satu Mare, Liviu Tăut, a fost pus sub învinuire pentru luare de mită.

După emiterea ordinului, pe 10 mai, două fetițe gemene, nou-născute, au fost găsite înjunghiate într-un tomberon din municipiu. Ucigașul nu a fost găsit. Pe 24 mai, sătmăreanul Marcel Nagy, din localitatea Giungi, și-a ucis părinții și 35 de găini din gospodărie apoi a vrut să se sinucidă.


FOTO: Florentin VladApel la populație: „Nu circulați noaptea!”

În ciuda acestor orori sau fapte reprobabile, prin ordinul semnat de comisarul șef Florentin Vlad toți polițiștii de la judiciar – care instrumentează dosare penale de furturi, tâlhării, violențe, înșelăciuni etc. – lucrează doar de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00. Aspectul ne-a fost sesizat de către Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP) care susține că aceeași situație se regăsește și în cadrul programului de lucru stabilit la nivelul Serviciului Rutier, acolo unde polițiștii sunt planificați doar pe două schimburi, adică între orele 6.00 – 14.00 și 14.00-22.00. „Tocmai în intervalul 22.00-06.00 , atunci când este cel mai probabil să întâlnești conducători băuți, vitezomani, care nu posedă permis de conducere sau, de ce nu, infractori care își transportă lucrurile furate pe drumurile naționale, nu există în serviciu nici un polițist rutier”, precizează SNAP.

În acest context, Cosmin Andreica, reprezentantul sindicatului polițiștilor a transmis un mesaj: „Sfătuim toți cetățenii de bună credință să nu circule în intervalul 22.00-06.00 pe drumurile naționale pentru simplul fapt că nu are cine să-i protejeze împotriva celor care încalcă regulile de circulație”.

Zeci de spargeri

Totodată, SNAP explică faptul că, în conformitate cu acest ordin, niciun polițist de la judiciar nu se află în serviciu după ora 16.00, iar în aceste condiții, hoții, tâlharii, interlopii, dar și alte categorii de infractori își pot vedea nestingheriți de activitatea lor infracțională.

Din datele furnizate de SNAP reiese că, în ultimele luni, s-au înregistrat câteva zeci de spargeri de locuințe în municipiul Satu Mare, dar și câteva infracțiuni de mare violență, toate pe fondul lipsei polițiștilor de la judiciar, în civil, în stradă.

Cu toate că există patrule de ordine publică, acestea nu pot acționa la fel cum ar face-o polițiștii în civil. „Să nu mai vorbim că unii șefi au pretenția ca și aceste patrule de ordine publică să patruleze la vedere, sub bec, ca atunci când vin ei în control să nu fie nevoiți să le caute prea mult.”, se arată în comunicatul sindicaliștilor. În acest context, arată SNAP, singura opțiune pentru cetățeni este să se roage Celui de sus, pentru a nu fi victimele vreunei infracțiuni.

IPJ Satu Mare: „No comment”

Oficial, purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că șefii poliției sătmărene nu comentează.

Prevenirea, în voia Domnului

Sindicaliștii susțin că acest „management” al conducerii IPJ Satu Mare lasă în voia Domnului prevenirea – cea mai importantă componentă a muncii de poliție. „Este inadmisibil ca un serviciu de utilitate publică să nu fie asigurat 24 de ore din 24, mai ales pentru structurile judiciare și rutiere”, susțin polițiștii. Oamenii legii subliniază că există prevederi exprese și imperative referitoare la obligativitatea asigurării continuității serviciului polițienesc ce se regăsesc atât în Statutul polițistului cât și într-un ordin comun al MAI și al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ororile din Satu Mare

„Evenimentul zilei” a relatat, pe larg, despre uciderea fostei actrițe Gabriela Dorgai, ucisă și, apoi, violată, pe 20 noiembrie 2014, de către un criminal care nu a fost prins nici până acum. O altă crimă de necrezut a fost desoperită pe data de 10 mai. Doi prunci, fetițe gemene, au fost înjunghiați mortal cu o foarfecă și, apoi, aruncați într- un tomberon. Principalul suspect: mama, care nu este de găsit. Tabloul ororilor din județul Satu Mare este completat de înfiorătoarea crimă din Giungi. Marcel Nagy, de 36 de ani, și-a înjunghiat tatăl, cu mai multe lovituri de cuțit. Apoi, pe mama sa a lovit-o cu un fier de călcat, a dus-o pe prispa casei, a așezat-o pe o scândură cu mâinile întinse ca și cum ar fi fost răstignită. Apoi, i-a înfipt cuțitul în creștet. În fântâna casei, criminaliștii au găsit circa 35 de găini moarte, aruncate de fiul ucigaș.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: