Luna aceasta, Vladimir Putin a semnat un decret care interzice soldaților aflați în serviciu să poarte aparate electronice „capabile să înregistreze sau să transmită geolocații, fotografii sau material audio”.

„Încălcarea acestor dispoziții va fi considerată ca o infracțiune disciplinară gravă”, precizează decretul.

Potrivit site-ului de investigații Proiect, care anchetează cazul a sute de noi infectări cu SARS-CoV-2 în rândurile cadeților care au participat la repetițiile pentru defilarea de Ziua Victoriei, ordinul lui Putin a împiedicat deja ca unele informații din cadrul armatei să ajungă la publicul larg.

De altfel, soldații nu au voie să transmită informații către lumea exterioară și le este interzis să vorbească cu jurnaliștii.

Ordinul lui Putin care interzice tuturor soldaților sau angajaților forțelor armate să poarte smartphones, sau alte dispozitive precum smartwatches și tablete, vine în completarea interdicțiilor de anul trecut privind dispozitivele ce pot fi conectate la Internet, scrie Barents Observer.

În 2018, Duma de Stat a pregătit o lege care-i pedepsește pe soldații care publică informații pe rețelele sociale despre activitățile lor.

Numeroase reportaje privind operațiunile militare ruse au fost publicate în mass-media, după ce jurnaliștii au studiat materialele de pe rețelele de socializare postate de soldați.

În 2016, bloggerii LiveJournal au publicat o listă completă de fotografii postate pe Vkontakte de către soldații Brigăzii 200 de infanterie motorizată independentă din Pechenga, în apropierea graniței rusești cu Norvegia.

Comparând fotografiile de pe social media pe care soldații le-au făcut la Pechenga cu fotografiile pe care aceiași soldați le-au postat din zona de război din Lugansk și Donețk, LiveJournal a dezvăluit modul în care armata rusă a jucat un rol activ cu soldați și vehicule blindate.