Orban sau Buşoi: cine adună o majoritate parlamentară în jurul PNL?

Orban sau Buşoi: cine adună o majoritate parlamentară în jurul PNL?

PNL este prins în alegerile interne, fără să dea deocamdată vreun semn public că are o ideea despre cum poate exploata criza din PSD. Mai ales că spre deosebire de criza OUG13, care era una generată de presiune publică, PSD având atunci o majoritate parlamentară solidă, de data asta, chiar majoritatea PSD-ALDE se clatină.

Cei care trebuie să decidă cum profită PNL de slăbiciunea PSD, sunt Ludovic Orban şi Cristian Buşoi, candidaţii aflaţi în cursa pentru preşedinţia partidului. Întrebarea este , având în vedere că PNL nu are majoritate parlamentară, care dintre cei doi ar fi mai capabil să adune o majoritate parlamentară?

Ţinând cont de faptul că PNL şi USR au 98 şi 43 de voturi şi că pentru depunerea unei moţiuni de cenzură sunt nevoie de 116 voturi şi pentru trecerea unei moţiuni 232, singura şansă pentru PNL şi USR se întemeiază pe două premise.  Prima – să adune voturi de la toate grupurile politice din parlament. A doua să atragă un grup de parlamentari din PSD, cum este grupul al cărui lider informal este acum Victor Ponta. Pentru a aduna o astfel de majoritate este nevoie de un foarte bun sistem de relaţii şi de asumarea politică a unei majorităţi de strânsură, care poate fi o armă eficientă contra PSD.

Cristian Buşoi , penelistul care susţine crearea unei majorităţi de strânsură

Cristian Buşoi a şi asumat crearea unei majorităţi „împotriva populismului guvernului PSD”. Ideea de a dărăma guvernul PSD printr-un efort de însumare a tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv prin recursul la desprinderea unor parlamentari din PSD, este o acţiune dificilă şi care poate avea succes doar într-un context de criză parlamentară. Adică într-un astfel de moment.  Faptul că Buşoi a luat în calcul chiar în documentul politic prezentat la Congres ideea, confirmă că nu exclude niciun scenariu.

Buşoi o relaţia bună cu ALDE şi USR, şeful UDMR Bucureşti ,invitat la PNL Bucureşti

Un alt argument pentru reuşita unui astfel de demers este faptul că europarlamentarul este printre puţinii lideri din PNL care are relaţii bune şi în ALDE şi în USR şi printre mulţi parlamentari răspândiţi la UDRM şi minorităţi. Relaţia bună cu ALDE este prin liderii care au fost importanţi în PNL şi care deşi au părăsit PNL au susţinut puternic înfiinţarea USL. În ceea ce priveşte USR, Cristian Buşoi a păstrat o raportare prudentă, fără să atace partidul lui Nicuşor Dan şi nici pe candidatul USR la Primăria Generală. Şeful UDMR Bucureşti, Buday Richárd a fost invitat când Cristian Buşoi a câştigat alegerile pentru şefia PNL Bucureşti. Cât despre grupul din PSD,  ca fost şef al CNAS, Buşoi a avut o bună colaborare cu Ponta, iar acum, în condiţiile în care fostul premier vrea să-l lovească pe Liviu Dragnea, se face loc oricărei acţiuni care va zgudui PSD.

Ludovic Orban, preocupat de relaţionarea la baza partidului, dezinteresat de criza din PSD

Întrebat despre criza PSD, fostul ministru al Transporturilor a răspuns în stilul propriu : „probabil a încercat Grindeanu să-şi pună directoarea de cabinet fără să-i ceară voie lui Dragnea”. Dincolo de ironia îndreptăţită faţă de PSD a liderului liberal, nu există indicii privind posibilitatea ca Orban să poată acţiona pentru construcţia unei majorităţi în jurul PNL. Pe de o parte, fostul ministru, din cauză că nu a intrat în Parlament nu mai are o relaţie directă cu liderii formaţiunilor de al căror sprijin parlamentar ar avea nevoie. Pe de altă parte, Ludovic Orban nu are o reputaţia de a construi relaţii. Dacă în ALDE Orban are puţini prieteni, nici în UDRM sau USR, Ludovic Orban nu are o relaţia de colaborare, ci mai degrabă de neutralitate. Cât despre raportarea la Victor Ponta, relaţia cu Orban este foarte proastă cei doi lideri având numeroase dispute în trecut.